Kuinka Kenia on menestynyt niin paljon pitkän matkan juoksussa?

Pitkän matkan juoksulaji muuttui räjähdysmäisesti vuonna 1968, kun kenialainen juoksija nimeltä Kipchoge Keino pääsi amerikkalaisen maailmanennätyksen haltijan Jim Ryunin edestä 1,500 metrin finaalissa Mexico Cityn olympialaisissa. Kilpailun jälkeen kilpailun jälkeen itäafrikkalaiset juoksijat, etenkin kenialaiset, ovat hallinneet lajia, erityisesti uuvuttavaa maratonia, joka kiistettiin 26.2 km: n etäisyydellä. Mutta tiesitkö, että lähes kaikki todella suuret etäjuoksijat, sekä miehet että naiset, ovat Kenian Kalenjin -kansan jäseniä, etnolingvistinen ryhmä, jonka väkiluku on vain viisi miljoonaa? Jos haluat nähdä jonkin verran menestystä, harkitse tätä: Koko maratonin historian aikana vain 42 amerikkalaista on juossut kilpailun alle 17 tunnissa 2 minuutissa. Hämmästyttävää, että 10 Kalenjin -juoksijaa menestyi tuolloin vain lokakuussa 32.

Maratonien voiton muoto:

On monia teorioita siitä, miksi Kalenjinit hallitsevat, mutta David Epsteinin kirjassa The Sports Gene David Epstein ehdottaa, että vartalon muoto antaa Kalenjinille juoksuedun. Erityisesti niillä on suhteellisen ohuet nilkat ja vasikat, joiden ansiosta jalat heiluvat heilurin tavoin.
John Manners, entinen toimittaja, joka auttaa lahjakkaita Kalenjin -oppilaita pääsemään Ivy League -kouluihin, pitää kykyä purkaa kipua avaimena. Historiallisesti Kalenjinille tehdään lapsuudessa tuskallisia aloitusriittejä.
Kalenjin -juoksijan Kipchoge Keinon voitto Ryunista vuoden 1968 olympialaisissa tapahtui vain muutama päivä sen jälkeen, kun hänellä todettiin tuskallinen sappirakon tulehdus. Keino sairaudestaan ​​huolimatta voitti kisan ja saavutti myös uuden olympiaennätyksen.