Mikä on gluteeniton soijakastike?

Yleisiä markkinoilla olevia soijakastikkeita valmistetaan vehnällä, joka on ongelmallinen ainesosa gluteeni -intoleranssista ja keliakiasta kärsiville. Gluteeniton soijakastike käyttää riisiä vehnän sijasta gluteeniproteiinin välttämiseksi, ja tämä ainesosa valmistetaan soijapapujen, veden ja suolan rinnalla. Gluteenittoman soijakastikkeen sertifiointi varmistaa, että jokainen soijakastikkeen ainesosa on käsitelty ilman vehnää tai muita gluteenia sisältäviä ainesosia. Kun tuotteita käsitellään gluteenia sisältävillä ainesosilla, kuten vehnä ja ruis, ristikontaminaatio voi tapahtua ja aiheuttaa ongelmia gluteeni -intoleranssista kärsiville.

Perinteisissä soijakastikkeen valmistusmenetelmissä käytetään soijapapuja ja vehnää yhdessä veden ja suolan kanssa, joka sitten pullotetaan ja käytetään yleisenä mausteena aasialaisissa elintarvikkeissa. Koska vehnä sisältää gluteenia, vehnässä olevaa vaikeasti sulavaa proteiinia, monet gluteeni-intoleranssista ja keliakiasta kärsivät ihmiset eivät voi syödä perinteistä soijakastiketta. Gluteeniton soijakastike korvaa usein vehnäainesosan valkoisella tai ruskealla riisillä ja pitää kaikki muut ainekset ennallaan. Riisi on luonnostaan ​​gluteeniton, ja se antaa gluteenille herkille nauttia mausteista esimerkiksi sushia, kevätrullia ja muita aasialaisia ​​ruokia.

Jokaisen gluteenittoman soijakastikkeen ainesosan on oltava terveydeltään ja turvallisuudeltaan riippumattoman tai hallituksen hyväksymän organisaation sertifioima gluteenittomana. Jokainen ainesosa on käsiteltävä tiloissa, joissa on tiukat gluteenia koskevat määräykset; tilat eivät saa käsitellä gluteenia sisältäviä ainesosia, kuten vehnää, ohraa ja ruista. Jos soijakastikkeen ainesosaa käsitellään näillä ainesosilla, gluteeniproteiini voi saastuttaa ristiin ja kiinnittyä luonnollisesti gluteenittomaan ruokaan. Sertifiointiprosessi auttaa kuluttajia valitsemaan luottavaisesti gluteenittoman soijakastikkeen tietäen, että jokainen ainesosa on vapaa gluteenikontaminaation mahdollisuudesta.

Tamariksi kutsuttu soijakastike on usein gluteeniton, mutta sitä ei aina sertifioida gluteenittomaksi eikä se välttämättä sisällä gluteenia sisältäviä ainesosia. On tärkeää tarkistaa jokaisen soijakastikkeen etiketti huolellisesti varmistaaksesi, ettei se sisällä vehnää tai vehnäjohdannaisia, jos yrität välttää gluteenia. Luomukas soijakastike ei myöskään ole gluteeniton, joten on tärkeää lukea aina tuotteen ravintoarvot. Vaikka gluteeniton soijakastike on turvallisempi niille, joilla on gluteeni-intoleranssi, suuri määrä natriumia soijakastikkeessa ei välttämättä tarkoita, että se olisi terveysruoka.