Mikä on hyvä Triglyseridiarvo?

Veren triglyseridit mitataan yön paaston jälkeen. Normaalisti veriplasmassa on triglyseridejä alle 2,0 millimoolia litrassa (mmol/l). Jos triglyseridiarvo ylittää tämän raja-arvon, tilaa kutsutaan nimellä hypertriglyseridemia. Vaikean termin suora suomennos on ”liiallinen veren triglyseridi”.

Mikä on korkea Triglyseridiarvo?

Hyvin korkeat triglyseridiarvot Kun triglyseridien paastoarvo on yli 5,65 mmol/l, sydämen ja verisuoniston lisäksi muutkin elimet ovat vaarassa. Haimatulehdus kehittyy usein triglyseridien ylittäessä 11,3 mmol/l.

Mikä nostaa triglyseridi arvoja?

Triglyseridipitoisuuteen vaikuttavat ravintotekijöistä energian saanti, hiilihydraattien määrä ja laatu, alkoholin käyttö sekä rasvojen laatu. Runsas alkoholin käyttö, runsas tyydyttyneen eli kovan rasvan nauttiminen, lihominen ja erityisesti rasvakudoksen kertyminen keskivartaloon suurentavat triglyseridiarvoa.

Mitä triglyseridit kertovat?

Triglyseridiarvo kertoo, kuinka paljon veressä on mittaushetkellä triglyseridirasvoja, joita elimistö käyttää polttoaineena. Kohonnut triglyseridipitoisuus harvoin aiheuttaa mitään oireita, mutta pitkään jatkuessaan se saattaa aiheuttaa vakavia sydän- ja verisuonitauteja.

Mikä on hyvä HDL suhde?

HDL-kolesteroli Mitä suurempi osuus HDL-kolesterolilla kokonaiskolesterolista on, sitä pienempi riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. HDL-kolesterolipitoisuuden tavoitearvo on miehillä yli 1 mmol/l ja naisilla yli 1,2 mmol/l. Yleensä tilanne on sitä parempi, mitä korkeampi HDL-kolesteroli on.

Mikä on vaarallisen korkea kolesteroli?

Pahanlaatuisen kolesterolin suositusalue on alle 3,0 mmol/l ja hyvänlaatuisen yli 1,0 mmol/l miehille ja yli 1,20 mmol/l naisille.

Milloin tarvitaan Kolesterolilääkitys?

Kolesterolilääkitys aloitetaan yleensä silloin, kun kohonneen kolesterolin lisäksi on muitakin tekijöitä, jotka aiheuttavat hyvin suuren riskin sairastua valtimotauteihin. Tällaisia tekijöitä voivat olla esimerkiksi muut sairaudet, kuten diabetes tai munuaisten vajaatoiminta.

Miten saa HDL nousemaan?

Hyvä kolesteroli kuljettaa ylimääräistä kolesterolia pois kudoksista ja verisuonten seinämistä pitäen verisuonet puhtaina ja pehmeinä. HDL-kolesterolin määrää veressä voidaan nostaa syömällä pehmeitä kasvisperäisiä rasvoja, kalaa, kasviksia ja hedelmiä sekä juomalla riittävästi vettä.

Mikä on korkea kolesteroli?

Tavoiteltavat arvot. Terveydelle on hyväksi, kun kokonaiskolesteroli on alle 5 mmol/l, LDL-kolesteroli alle 3 mmol/l, HDL-kolesteroli miehillä yli 1 mmol/l ja naisilla yli 1,2 mmol/l sekä triglyseridit alle 1,7 mmol/l.

Mikä laskee kolesterolia?

Liikunta ja ylipainon välttäminen auttavat kolesterolin määrän ja laadun hallinnassa. Liikunta lisää hyvän HDL-kolesterolin määrää. Sen sijaan vyötärölihavuus ja tupakointi laskevat HDL-kolesterolia. Elämäntapojen lisäksi kolesteroliin vaikuttaa muun muassa ikä ja perinnöllisyys.