Mikä on napa?

Napa (m. kreik. omphalos, lat. umbilicus, omphalus) on poistetun napanuoran jättämä arpi ihmisen mahassa.

Saako napaan koskea?

Napaa voi kyllä kaivaa, jos sen tekee oikein. Pumpulipuikon voi esimerkiksi kastaa perusvoiteeseen ja puhdistaa napaa sen avulla. Navan voi myös täyttää nestemäisellä saippualla ja mennä sitten suihkuun.

Miksi napaan kertyy likaa?

Napakivi koostuu karvoista, bakteereista, keratiinista sekä talista. Näitä ainesosia kerääntyy helposti napaan ja ajan kuluessa ne muodostavat kovettuman. Napakivet ovat yleisempiä ihmisillä, joilla on paljon karvoitusta, syvä napa, huono hygienia ja ylipainoa.

Onko normaalia että napa haisee?

Kun napatynkä alkaa irrota, sen juuresta voi tulla verensekaista eritettä. Se voi myös haista, sillä napatyngässä on bakteereja. Kun napatynkä irtoaa, puhdista silti navan pohja niin kauan, kun sieltä tulee eritettä.

Voiko napa tulehtua?

Jos napaan kerääntyy kovasti nöftää, sen voi varovasti poistaa pumpulipuikolla. Pienet ärtymiset menevät yleensä ohi itsestään. Voiteita ei kannata käyttää, ettei napa hautuisi. Jos napa tulehtuu pahasti, pitää mennä lääkäriin.

Mistä napa tulee?

Toisilla napa on kuopalla, toisilla taas se ulkonee vatsasta kuin nappi. Navan muoto riippuu muun muassa siitä, minkälainen navan kudos kullakin ihmisellä on. Napa muodostuu siihen kohtaan vatsaa, jossa istukan verenkierrosta huolehtivat sikiön verisuonet kulkevat vatsaontelosta vatsanpeitteiden läpi.

Onko kissalla napa?

Kyllä on. Kissojen lisäksi esimerkiksi koirilla, hevosilla, valailla ja ihmisillä on napa. Ne ovat kaikki nisäkkäitä. Nisäkkäiden pienokaiset saavat emon kohdussa ravintoa napanuoran kautta.

Mitä jos napaan sattuu?

Napatyrä aiheuttaa vaihtelevassa määrin kipua ja venytyksen tunnetta muiden tyrien tavoin. Lääkäriin tulisi ottaa yhteyttä välittömästi, jos tyrä kureutuu niin, että sitä ei saada enää painettua takaisin tyräportin läpi eli se on kova ja kivulias. Muita oireita ovat tyrän kivut, mahakipu ja oksentelu.

Missä napa on kiinni?

Kalvoista ulompi on kiinni vatsan seinämässä ja lantioissa, sisempi taas ympäröi sisäelimiä.

Miten napatyrä oireilee?

Miltä napatyrä tuntuu? Napatyrä voi tuntua kipuna tai paineen tunteena navan seudulla. Yleensä tuntemuksia esiintyy etenkin ponnistaessa. Kaikilla napatyrä ei välttämättä aiheuta kipua tai muita tuntemuksia lainkaan.