Miksi energiajuomia ei suositella raskaana oleville?

Energiajuomien käyttämistä raskaus- ja imetysaikana ei suositella. Niissä on kofeiinin lisäksi usein muitakin piristäviä yhdisteitä, kuten guaranaa sekä tauriinia tai glukuronolaktonia. Alkoholi on suurin teratogeenisuuden aiheuttaja raskauden aikana (38).

Voiko raskaana oleva syödä tuorejuustoa?

Yleisesti ottaen tuorejuustoja (esim. raejuusto, leipäjuusto ja salaatti- juusto) ja kuumana rasioihin pakatut levitettävät tuorejuustot ja sulatejuustot, jotka pakkausmerkinnän mukaan on tehty pastöroidusta maidosta, voi nauttia myös kuumentamattomina.

Voiko raskaana oleva syödä mätiä?

Raaka kala, sushi ja mäti Keskenmenon vaaraa lisäävä listeriabakteeri saattaa muhia myös tietyissä kalatuotteissa. Siksi odottava äiti käyttää raakaa, graavisuolattua ja kylmäsavustettua kalaa sekä mätiä vain huolellisesti kuumennettuna. Sushin syöntiä pitää kokonaan välttää.

Voiko Kalkkunaleikettä syödä raskaana?

Liha ja kananmunat tulisi aina syödä kypsänä. Kinkku, kalkkuna, meetvursti ja salami. Nämä tuotteet saattavat sisältää listeria monocytogenes -bakteeria, joka voi aiheuttaa muun muassa keskenmenon. Näitä tuotteita ei saisi ikinä syödä, ellei niitä ole kypsennetty kunnolla.

Mistä tietää että ei ole raskaana?

Rintojen arkuus ja turvotus, pahoinvointi sekä oksentelu. Siinä ovat tavallisimmat raskauden ensioireet – merkit siitä, että raskaus on saanut alkunsa. Hormonaalisesti aktiivinen rintakudos reagoi raskauteen turpoamalla ja aristamalla. Pahoinvointi ja oksentelu taas johtuvat raskaushormonitason noususta.

Saako raskaana oleva juoda kahvia?

Ruokavirasto ohjeistaa, että raskaana oleville turvallisen kofeiinin saannin raja on kaikista kofeiinin lähteistä 200 milligrammaa päivässä. Se tarkoittaa kahvina noin kolmea desilitraa tai mustana teenä kahdeksaa desilitraa päivässä. Energiajuomien käyttöä ei suositella raskauden aikana lainkaan.

Voiko raskaana oleva syödä majoneesia?

Katkaravut ja majoneesi ovat ok, vaikka raskaus panisi miettimään kuuluvatko ne ”kieltolistalle”.

Saako raskaana oleva syödä aurajuustoa?

Kaikki ruoanlaitossa kuplivan kuumaksi kuumennetut juustot ovat kuitenkin turvallisia myös raskaus- ja imetysaikana, kuten Valio Aura® sinihomejuusto.

Mitä raskaana oleva nainen ei saa syödä?

Maksaruoat, kuten maksapihvit ja -laatikko. Raaka kala ja kuumentamattomat äyriäiset, sushi mukaan luettuna. Raaka tai punertavaksi jätetty liha. Pesemättömät tai huonosti pestyt tuoreet vihannekset sekä juurekset. Ulkomaiset kiehauttamattomat marjat.

Mikä tee sopii raskaana oleville?

Tee ja muut teen kaltaiset juomat: yrttiteejuomia, kuten rooibos, ei suositella käytettäväksi. Tavallinen teen lehdistä valmistettu teejuoma, kuten musta, vihreä, valkoinen ja keltainen teejuoma sopii käytettäväksi, kuten myös marjoista ja hedelmistä tehdyt juomat.