Miksi parantaa liikkuvuutta?

Hyvä liikkuvuus parantaa arkea ja ehkäisee tuki- ja liikuntaelinsairauksia. Erityisen tärkeää se on ikääntymisen myötä, nivelten jäykistyessä. Liikkuvuudella tarkoitetaan nivelten ja pehmytkudosten kykyä tuottaa liikettä niiden normaalilla liikeradalla.

Miten saada parempi liikkuvuus?

Laajoilla liikeradoilla suoritetut liikkeet lisäävät säännöllisesti tehtynä liikkuvuutta. Esimerkiksi lihaskuntoharjoitteiden tekeminen laajoilla liikeradoilla ja maltillisilla kuormilla on erinomaista liikkuvuusharjoittelua. Aktiivinen tekeminen on tehokas tapa lisätä lihaksen pituutta ja samalla liikkuvuutta.

Mikä vaikuttaa liikkuvuuteen?

Ikä, sukupuoli, hormonaaliset tekijät, fyysinen aktiivisuus, lihasjännitys sekä vuorokauden aika vaikuttavat nivelten liikkuvuuteen. Liikkuvuuden kehittymistä ohjaavat merkittävästi myös perintötekijät, jotka vaikuttavat sidekudoksen muodostumiseen, rakenteeseen, muotoon ja kokoon.

Miten lisätä lantion liikkuvuutta?

Ota alaspäin katsova koira -asento. Ojenna polvet ja työnnä istuinluita kohti kattoa. Nosta jalka lantion korkeudelle. Koukista ojennettua jalkaa ja kierrä sitä toisen jalan yli. Anna lantion kiertyä jalan kierron mukana. Pidä asento ja hengitä syvään. Toista 2–3 kertaa kummallekin puolelle.

Voiko ihminen venytellä liikaa?

Venyttely ei sovi kaikille. Ja kuten mitä tahansa asiaa maailmassa, myös venyttelyä voi tehdä liikaa.

Miksi ihminen venyttelee?

Venyttelyn tarkoituksena on palauttaa lihaksen lepopituus, edistää sen aineenvaihduntaa, ylläpitää nivelen liikelaajuutta ja ehkäistä rasitusvammoja. Venyttelyllä voi myös tarvittaessa lisätä lihaksen lepopituutta ja siten myös nivelen liikelaajuutta.

Mistä liikkuvuus koostuu?

Liikkuvuus on yksilöllinen ominaisuus mikä koostuu nivelten liikkuvuudesta, lihasten ja niveltä ympäröivien kudosten venyvyydestä. Liikkuvuuteen vaikuttavia tekijöitä ovat perimä, ulkoiset olosuhteet, ikä, hormonaaliset ja hermostolliset tekijät. Liikkuvuutta määritellään aktiivisen ja passiivisen liikkuvuuden kautta.

Miten usein venytellä?

Venyttely on tärkeää kaikille – Keho tulisi venytellä vähintään yhden kerran viikossa kauttaaltaan läpi.

Miksi liikkuvuus on tärkeää?

Liikkuvuus ehkäisee vammoja ja kiputiloja. Kankeille treenaajille tulee helpommin lihasrevähdyksiä. Liikuntavammojen riski kasvaa, jos kireät lihakset rajoittavat liikeratoja. Liikkuvuustreeni parantaa ryhtiä.

Kannattaako venytellä heti treenin jälkeen?

Treenin jälkeisen venyttelyn päämääränä on palauttaa lihakset takaisin lepopituuteensa ja ehkäistä lihaskireyttä. Lisäksi venytykset edistävät treenin jälkeistä palautumista. Dynaaminen venyttely kannattaa tehdä heti urheilusuorituksen jälkeen, ja pidemmät staattiset venytykset vasta noin kaksi tuntia treenin jälkeen.