Mistä saadaan lasia?

Lasin pääasiallinen raaka-aine on kvartsihiekka. Sooda (natriumoksidi) ja potaska ( kaliumoksidi) helpottavat lasimassan sulamista. Seoksen vakauttajana käytetään kalkkia. Float- eli ikkunalasin raaka-aineita ovat kvartsihiekka 58%, sooda 18%, dolomiitti 15%, maasälpä 4% ja muut aineet 1%.

Miten lasi syntyy?

Lasi on sulatettujen silikaattien jähmettyessä muodostunut amorfinen massa. Lasi on haurasta, kovaa ja yleensä läpinäkyvää. Sulatetun silikaatin jäähtyessä atomit eivät enää palaudu kiteiseen muotoon, vaan jähmettynyt massa jää lasiksi.

Onko lasi kiinteää ainetta?

Mitä lasi oikeastaan on? Lasi on amorfinen aine. Se on muodostunut sulatettujen silikaattien jähmettyessä kiinteään olomuotoon. Lasi on uudessa kiinteässä muodossaan samanaikaisesti haurasta ja kovaa – ja pääsääntöisesti läpinäkyvää.

Kestääkö lasi kuumuutta?

Karkaistu lasi kestää kuormitusta, korkeita lämpötiloja (maks. 300°C) ja nopeita lämpötilan muutoksia paremmin kuin tavallinen lasi. Rikkoutuessaan lämpökarkaistu lasi menee pieniksi muruiksi, joilla ei ole tavalliselle lasille ominaista leikkaavaa terävää reunaa.

Miksi punainen lasi on kallista?

Lasia värjätään lisäämällä lasimassaan eri malmeja. Punaisen värin aikaansaamiseksi massaan lisätään seleenirubiinia tai jopa kultaa, ja siksi punainen lasi on kalliimpaa kuin muun väriset lasit.

Mitä tapahtuu jos nielaisee lasia?

– Potilaalle voi mainiosti todeta, että hätää ei ole. Ainakaan tiedotusvälineissä kuvaillun kaltaisista, hioutuneista lasinpaloista ei ole vaaraa. Ne kulkeutuvat luonnollista reittiä elimistössä ja päätyvät ulosteen kautta ulos, kertoo Keski-Suomen sairaanhoitopiirin päivystysalueen va.

Mistä tietää onko lasi karkaistu?

Karkaistun lasin tunnistaa yleensä leimasta ja sivuttain katsottuna lasin pinta on hieman laineileva. Rikkoutuessaan karkaistu lasi menee aivan pieniksi murusiksi (esim. auton sivulasi).

Onko lasi ekologinen?

Lasi sen sijaan on materiaalina ekologinen. Lasipakkaus on 100% uudelleenkäytettävä, materiaali ei kärsi kierrätyksestä, eikä lasi voi luovuttaa makua tai kemikaaleja elintarvikkeeseen.

Kestääkö lasi pakastimessa?

Lasisessa vuoassa voi säilyttää tai jopa pakastaa leivonnaiset tai paistokset. Lasi ei kestä äkkinäisiä lämpötilan vaihteluita, joten vuoka pitää jäähdyttää ennen pakastamista ja antaa lämmetä pakastamisen jälkeen ennen uuniin laittoa. Kuumaa astiaa ei saa laittaa kylmälle teräspöydälle.

Voiko lasi räjähtää?

Lasi hauraana materiaalina rikkoutuu helposti, jos siihen kohdistuu riittävän suuri vetojännitys. Ta- vallinen lasi muodostaa rikkoutuneisiin palasiin veitsenteräviä leikkaavia särmiä, jotka voivat ol- la hengenvaarallisia.