Mitä nahka on?

Nahka on materiaali, jota saadaan parkitsemalla eläinten vuodista. Sitä käytetään muun muassa huonekalujen, kenkien, laukkujen ja asusteiden valmistuksessa. Nahan lähteenä ovat yleensä teuras- tai turkiseläimet. Eläimen nyljettyä nahkaa kutsutaan vuodaksi.

Mistä tietää onko oikeaa nahkaa?

Helpointa on testata, onko nahka aitoa vai ei. Jos nahka ei ole pintanahkaa on se pinnoitettua haljasnahkaa tai keinonahkaa. Jos aidolle nahalle pudotetaan vesipisara, se imeytyy nahkaan ja tekee alueesta tummemman. Kuivuessaan se palaa takaisin alkuperäiseen sävyyn.

Minkä eläimen nahkaa käytetään?

Nahkatuotteiden valmistuksessa käytetään eniten nautojen, lampaiden ja sikojen nahkaa. Tällöin suurin osa nahasta saadaan teollisesta eläintenkasvatuksesta.

Onko nahka lihaa?

Nahka on kemiallisesti käsitelty eläimen iho, yleensä naudan, sian, puhvelin, lampaan tai vuohen. Eläimen iho eli raakavuodat käsitellään monivaiheisesti kemikaaleilla. Ne liotetaan, pestään, värjätään erilaisten kemikaalien seoksilla – sanomattakin lienee selvää, että nämä kemikaalit vahingoittavat vesistöjä.

Saako nahka kastua?

– Sinänsä nahka voi kyllä kastua, jos se pääsee kuivumaan oikein. Kuivattamista varten kengän sisään voi kääriä esimerkiksi sanomalehdestä tehtyjä tolloja, Paljakka vinkkaa. Kosteita kenkiä ei Paljakan mukaan kannata ikinä kuivattaa lämpöpatterin päällä. – Vanhan sanonnan mukaan ”missä voi sulaa, siinä nahka palaa”.

Mitä jos nahka kastuu?

Jos nahka kastuu, kuivaa hitaasti huoneenlämmössä. Imeytä ja puhdista kostealla mikrokuitupyyhkeellä ja anna nahkalaukun kuivua rauhassa. Nahan liian nopea kuivuminen voi aiheuttaa halkeamia siihen. Vältä suoraa auringonvaloa pintanahan värien haalistumisen ja nahan vahingoittumisen estämiseksi.

Voiko Sappisaippualla puhdistaa nahkaa?

Sappisaippuaa voi turvallisesti käyttää suurimmalla osalla materiaaleista, mutta herkimmät kankaat, kuten silkki ja nahka, kannattaa varmuuden vuoksi jättää rauhaan.

Saako nahkaa pestä?

Nahkavaatteita on tärkeää huoltaa säännöllisesti. Kotioloissa niiden pesu on haastavaa, ja pyykinpesukoneessa nahka voi mennä pilalle, kovettua tai haalistua. Nahkavaate kannattaakin viedä ammattipesulaan, jos se tarvitseen kunnon puhdistusta.

Voiko lohen nahkaa syödä?

Jätä lohen nahka syömättä Vaikka lohi itsessään onkin terveellistä, kalan nahka kannattaa sen sijaan jättää syömättä. Villin kalan nahkaan ja rasvaan kertyy nimittäin helposti terveydelle haitallisia aineita, kuten syöpää aiheuttavia dioksiineja ja PCB-yhdisteitä.

Voiko ahvenen nahkaa syödä?

Voiko ahvenen nahkaa syödä? Suomustetun kalan nahka on todellista herkkua ja se onkin monen mielestä melkein paras osa kala-ateriaa.