Mitä oireita maitoallergia aiheuttaa?

Maitoallergian oireita ovat muun muassa ihottuma, vatsakivut, ripuli, oksentelu ja vakavimmissa tapauksissa jopa henkeä uhkaava yleisreaktio. Oireet voivat ilmaantua välittömästi tai muutamien tuntien tai muutaman vuorokauden kuluessa maidon nauttimisesta.

Mistä tietää että vauvalla on maitoallergia?

Maitoallergia on vauvojen ja pikkulasten yleisin ruoka-allergia. Sen esiintyvyys alle 3-vuotiailla on noin 2-3%. Oireita voivat olla esim. vatsaoireet kuten ripuli (ei koliikki), hengityksen vinkuminen, ihottuma ja itkuisuus.

Onko maitoallergia yleinen?

Maitoallergia on suhteellisen yleinen alle 1-vuotiailla, mutta se häviää usein viimeistään kouluikään mennessä. Alle 3-vuotiaista maitoallergiasta kärsii noin kolme lasta sadasta.

Mikä aiheuttaa maitoallergian?

Mikä aiheuttaa maitoallergian? Maitoallergian aiheuttaa elimistön epätyypillinen reagointi maidon sisältämiin proteiineihin. Oireet johtuvat elimistön puolustusreaktiosta maitoproteiinia vastaan. Maitoallergiaa esiintyy tavallisimmin imeväis- ja leikki-iässä, mutta sitä ilmenee aikuisillakin.

Miten testataan Maitoallergia?

Maitoallergian selviää yleensä altistuskokeella Erään tutkimuksen mukaan useat aikuisten maitoallergiaa potevat ovat kokeneet, että oireiden alkamiseen ajoittui psyykkisesti stressaava ajankohta. Maitoallergian toteamisessa käytetään ihopistokokeita eli prick-testejä tai ns. IgE-vasta-aineiden mittausta verestä.

Mitä ei saa syödä jos on maitoallergia?

Maitoallerginen ei siedä ravinnossaan maitoproteiineja. Ruokavaliosta on jätettävä pois maito, maitovalmisteet ja kaikki maitoproteiineja sisältävät lastenruuat, elintarvikkeet ja ruokalajit. Lääkäri antaa yksilöllisesti ohjeet välttämisen tarkkuudesta.

Missä iässä Maitoallergia puhkeaa?

Maitoallergiasta kärsivien lasten oireilu alkaa yleensä 3-6 kuukauden iässä. Myös siirryttäessä asteittain tavalliseen lehmänmaitoon 10-12 kk iässä, voi lapsen sietokynnys ylittyä ja oireilu muuttua haitalliseksi. Maitoallergia häviää yleensä itsestään ennen kouluikää.

Missä iässä Maitoallergia esiintyy?

Maitoallergia alkaa yleensä lapsuudessa, ja se paranee suurimmalla osalla kouluikään mennessä. 2-3% suomalaisista imeväis- ja leikki-ikäisistä on maidolle allergisia. Maitoallerghia aiheuttaa iho- tai suolioireita. Oireet voivat olla välittömiä tai viivästyneitä.

Voiko Maitoallergia parantua?

Pienten lasten ruoka-allergia on yleensä väistyvä eli se paranee muutamassa vuodessa. Lehmänmaito-allergia on tässä suhteessa parhaiten tutkittu. Kahden vuoden iässä 80 % on parantunut ja kolmen vuoden iässä yli 90 %. Senkin jälkeen kehittyy toleranssia eli sietokykyä, mutta hitaammin.

Voiko Maitoallerginen syödä voita?

Maidottomassa ruokavaliossa vältetään maitoa ja kaikkia sen johdannaisia kuten juustoa, jogurttia, kermaa, jäätelöä ja voita. Siinä vältetään myös ruokia jotka on valmistettu maidosta kuten maitojauhetta, kaseiinia ja heraproteiinia.