Mitä on pöly?

Pöly koostuu pienistä, kiinteistä hiukkasista, jotka irtoavat eri materiaaleista. Hiukkaset liittyvät yhteen, leijuvat ilmassa ja laskeutuvat hitaasti tasoille ja lattioille. Liikehdintä, imurointi ja tuuletus saavat aikaan ilmavirtauksia, joiden seurauksena pöly lähtee liikkeelle.

Mikä aiheuttaa pölyä?

Huonepöly koostuu erilaisista ilmassa leijuvista hiukkasista, jotka yhteen takertuessaan laskeutuvat kodin pinnoille. Näitä hiukkasia tulee meistä ihmisistä ja kotieläimistä hilseen, ihokudoksen ja karvojen muodossa, mutta myös ulkoa kantautunut siite- ja katupöly kerryttävät työmaata.

Onko pölyn hengittäminen vaarallista?

Pöly aiheuttaa monille useimmiten silmien ja hengitysteiden oireilua, kuten ärtymistä ja kuivumista. Perussairauksista, kuten astmasta, keuhkoahtaumataudista tai sepelvaltimotaudista kärsivillä pölyn hengittämisen seuraukset voivat olla vakavampia.

Mitä haittaa pölystä on?

Pölyt vahingoittavat yleensä keuhkoja ja hengitysjärjestelmää, mutta eräät tyypit voivat aiheuttaa syöpää.

Miksi kotona on paljon pölyä?

Kodeissa pölyä aiheuttaa eniten ihminen itse ja tekstiilit. Tekstiileistä irtoaa pientä nukkaa ja tekstiileihin myös kerääntyy herkästi pölyä. Makuuhuoneessa ja vaatehuoneessa on yleensä pölyisintä, koska siellä liikutellaan petivaatteita ja vaatteita.

Miksi asunnossa on paljon pölyä?

Huoneilman pöly voi olla katupölyä, ihmisen ihosta tai lemmikistä irtoavaa hilsettä tai karvoja, siitepölyä sekä tekstiileistä, polttopuista tai ruokatavaroista irtoavaa pölyä. Lappalaisen mukaan myös asunnon sijainnilla on merkitystä.

Millä saa pölyt pois?

Isot, pölyä keräävät tekstiilit kuten matot, petivaatteet ja verhot kannattaa ravistella ja tampata ensin ulkona, jotta niistä leviävä pöly ei laskeudu heti pyyhityille pinnoille. Jos ulos vieminen ei innosta, huonekaluista, sängystä ja matoista saa pölyt ja karvat poistettua helposti myös mattoteippiharjalla.

Miten puhdistaa Pölyhuiska?

Luonnonmateriaalista olevat huiskat eivät kestä pesua. Pölyhuiskan voi pestä käsin vedellä tai miedolla astianpesuaineliuoksella, esimerkiksi huljuttelemalla huiskaa vedellä täytetyssä ämpärissä.

Miten pölyt pois?

Tehosta siivousta taittelemalla mikrokuituliina neljään osaan ennen käyttöä, niin saat yhdestä liinasta käyttöön kahdeksan puhdistuspintaa. Sopiva aikaväli pölyjen pyyhkimiseen on kerran viikossa, kun hyllyille, pöydille ja tavaroiden pinnoille kertyvä pöly on vielä helposti pyyhittävissä.

Mikä aiheuttaa Pölykeuhkoa?

Nykyään pneumokoniooseiksi luokitellaan niin orgaanisten kuin epäorgaanistenkin partikkelien kertymisestä aiheutuvat sairaudet. Tekijöistä mainittakoon asbesti, kvartsi, beryllium, barium, rautapöly sekä erilaiset muut orgaaniset/epäorgaaniset pölyt.