Mitä simpukan helmet ovat?

Helmet syntyvät simpukoissa Pieni hiekanjyvä ärsyttää simpukan vaippakudosta, jota kutsutaan helmiäiseksi. Pikku hiljaa hiekanjyvä alkaa kapseloitua ja ajan myötä sen ympärille muodostuu pieni kuori – kaunis helmi.

Mistä helmiä tulee?

Toisin kuin yleisesti uskotaan, helmi ei saa alkuaan hiekanjyvästä, vaan vierasesine voi olla vaikkapa ravinnonpala tai loinen, joka häiritsee nilviäisen elämää. Kerros kerrokselta tämän ulkopuolisen tunkeutujan päälle erittyy helmiäistä, josta vuosien saatossa muodostuu helmi.

Onko helmet arvokkaita?

Korukäyttöön sopivat luonnonhelmet ovat siksi erittäin harvinaisia ja kalliita. Harvinaisuutensa vuoksi luonnonhelmiä ei ole yleensä myytävänä ja harvat myynnissä olevat ovat niin arvokkaita, että vain vauraimmilla on niihin varaa.

Miten tunnistaa aito helmi?

Rohkeimmat kokeilevat raaputtaa helmeä kevyesti. Aidosta helmestä irtoaa hienoa helmiäispölyä, mutta helmen ulkonäkö ei kärsi. Aidon helmen pinta on joka tapauksessa hieman epätasainen. Tekohelmen pinta vaurioituu raaputtamisesta samantien, kun ohuen helmiäiskerroksen alla oleva muovi tulee näkyviin.

Minkä värisiä helmiä on?

Helmien väri vaihtelee tavallisesti valkoisesta kermanväriseen ja vaaleanpunaiseen, mutta myös hopeanvärisiä, sinisiä ja lähes mustia helmiä tavataan.

Miksi simpukoista tulee helmiä?

Vierasesineen päätyminen simpukkaan aiheuttaa reaktion, jossa simpukka suojelee itseään erittämällä vierasesineen ympärille helmiäisainetta – ja helmi syntyy. Yleisesti myynnissä nähtävät yleisimmät helmet ovat joko jäljennöksiä tai viljeltyjä aitoja helmiä, sillä luonnonhelmet ovat äärimmäisen harvinaisia.

Voiko simpukan sisällä olla helmi?

Helmen jäljitelmiä valmistetaan useista eri materiaaleista esim. muovista, lasista ja helmiäispalloista, jotka on päällystetty eri tavoin. Jäljitelmähelmet eivät siis ole muodostuneet simpukan sisällä kuten luonnonhelmi tai viljelty helmi.

Mitä maksaa aito Helmikaulakoru?

Aito helmikaulakoru maksaa 75–10.000 100.000 €. Yläpäässä olevat ovat enimmäkseen Akoya-helmikaulakoruja.

Onko Osterissa helmiä?

Helmen luomisprosessi saa alkunsa kun vieras ärsyke päätyy osterin tai simpukan sisälle. Ne alkavat erittää helmiäistä vieraan ärsykkeen ympärille kerros kerrokselta suojautuakseen siltä, joka johtaa helmen muodostumiseen.

Onko helmet kalliita?

Luonnon helmet ovat harvinaisia ja sen tähden erittäin kalliita. Viljelty helmi syntyy samalla tavalla, mutta erotuksena on se, että “ärsyke” on ihmisen toimesta istutettu simpukan sisälle. Istutuksen jälkeen simpukat siirretään mahdollisimman pian takaisin mereen.