Mitä tarkoittaa attasea?

Attasea (aiemmin attašea, ransk. attaché, kiinnitetty) eli lähetystöavustaja on lähetystössä työskentelevä virkamies, joka tavallisesti keskittyy johonkin erikoisalaan.

Miten päästä suurlähettilääksi?

Diplomaatiksi pääsee ulkoministeriön kansainvälisten asioiden valmennuskurssin (Kavaku) kautta. Kurssille ei voi kuitenkaan hakea kuka tahansa. Jotta ura diplomaattina aukeaisi, tai pääsisit opiskeleen ulkoministeriön valmennuskurssille, sinulla tulee olla ylempi korkeakoulututkinto plakkarissa.

Milloin seuraava Kavaku?

Ulkoministeriö rekrytoi jälleen uusia virkahenkilöitä diplomaattiuralle tähtäävään kansainvälisten asioiden Kavaku-koulutusohjelmaan sekä hallintouran tehtäviin valmentavaan Halku-koulutusohjelmaan. Haut ovat avoinna Valtiolle.fi:ssä 23. kesäkuuta 2022 asti, ja koulutusohjelmat alkavat 13. maaliskuuta 2023.

Mitä lähettiläs tekee?

Hänen päätehtävänsä on hoitaa lähettäjävaltion suhteita asemamaahan. Suurlähettilään määrää tehtäväänsä useimmiten valtionpää, joka voi valtuuttaa suurlähettilään toimimaan asemamaan lisäksi toisessa valtiossa (sivuakkreditointi). Yleensä suurlähettilään asemapaikka on valtion pääkaupunki.

Mitä diplomaatit tekevät?

Diplomaatin tehtävänä on harjoittaa diplomatiaa, ylläpitää kontaktipintaa ja keskusteluyhteyttä, kun taas voimakkaat reaktiot ovat poliittisen päätöksenteon alaisia ratkaisuja. Kansainväliset sopimukset syntyvät yleensä diplomaattien neuvottelemina ennen kuin poliitikot allekirjoittavat ne.

Miten suurlähettiläät valitaan?

Presidentti määrää tehtävään Suomen diplomaattisten edustustojen päälliköt eli suurlähettiläät. Presidentti ottaa vastaan Suomeen nimitettyjen (akkreditoitujen) toisten valtioiden tai kansainvälisten järjestöjen diplomaattisten edustajien valtuuskirjeet.

Miten päästä Kavakuun?

Suomessa diplomaatiksi pääsee vain yhtä reittiä: käymällä kansainvälisten asioiden valmennuskurssin, kavakun. Ensimmäinen kavaku järjestettiin vuonna 1970. Syksyllä 2021 käynnistyi haku 45:nnelle kavaku-kurssille. Viime vuosina hakijoita on ollut vuosittain noin 800, huippuvuonna 2016 lähes 1 500.

Mitä tarkoittaa diplomaattinen koskemattomuus?

Henkilö ja tilat ovat koskemattomia Diplomaattisen edustajan henkilö on koskematon. Häntä ei saa pidättää eikä hänen vapauttaan saa riistää. Vastaanottajavaltio voi koskemattomuudesta huolimatta estää diplomaatti- tai konsuliedustajan lainvastaisen toiminnan.

Mikä on diplomaatin koulutus?

Tie diplomaattiuralle aukeaa ulkoministeriön kansainvälisten asioiden valmennuskurssin eli Kavakun kautta. Ulkoministeriö järjestää diplomaattiuralle tähtäävää koulutusohjelmaa, johon sisältyy ulkoasiainhallinnon tehtäviin valmentavaa koulutusta sekä harjoittelua ulkoministeriössä ja Suomen edustustoissa ulkomailla.

Kuka on Suomen suurlähettiläs?

Tasavallan presidentti määräsi ulkoasiainneuvos Maimo Henrikssonin Suomen Tukholman-suurlähetystön päällikön tehtävään 1.9.2021 lukien. Henriksson siirtyi Tukholmaan ulkoministeriön Itäosaston osastopäällikön tehtävästä, jossa hän on toiminut vuodesta 2016.