Miten estää koliikki?

Koliikin syytä ei tunneta, mutta on todennäköisesti monitekijäinen. Siihen ei ole ehkäisykeinoa. Hyvä vanhempien haastattelu, lapsen tutkiminen ja diagnoosin asettaminen sekä vanhempien kanssa koliikista keskustelu on tärkeää. Perheen voimavarat ja tukiverkot ovat keskeisiä.

Miten helpottaa koliikkia?

Koliikkia ei tarvitse diagnosoida lääkärissä, sillä se menee itsestään ohi eikä parantavaa hoitoa ole. Vanhemmat voivat itse tulkita oireet koliikiksi ja kokeilla, mikä rauhoittaisi omaa lasta edes vähän. Jos lapsella on myös hyviä hetkiä ja päiviä ja hän kehittyy hyvin, ei ole syytä huoleen.

Miten kauan koliikki kestää?

Vauvan koliikki tarkoittaa selittämättömiä itkukohtauksia. Ne ovat tavallisia noin kahden viikon iästä kolmen kuukauden ikään saakka. Vauva itkee koliikki-itkua yleensä eniten 1–2 kuukauden iässä. Silloin vauva itkee keskimäärin kaksi tuntia vuorokaudessa.

Miten rauhoittaa koliikki vauva?

Vauvan röyhtäyttäminen syötön jälkeen voi vähentää turvonneen vatsan painetta. Kokeile pitää vauvaa jatkuvasti lähellä – kanna häntä vatsallaan käsivartesi päällä, anna hänen roikkua hieman olkasi yli tai pidä häntä kantoliinassa tai -repussa. Osa kokee, että tietynlainen kapalointi rauhoittaa koliikkivauvaa.

Mistä tietää onko koliikki?

Koliikki-itku on kohtauksenomaista, kipuitkun tyyppistä ja raastavan kovaa. Se voi katketa pieneksi hetkeksi, minkä jälkeen huuto alkaa kuitenkin uudelleen. Se ajoittuu usein iltaan tai alkuyöhön klo 18:n ja 24:n välille ja toistuu säännöllisesti samaan aikaan vuorokaudesta päivästä toiseen.

Miten koliikki määritellään?

Koliikki tarkoittaa tieteellisten tutkimusten mukaan sitä, että vauva itkee vähintään kolme tuntia vuorokaudessa, vähintään kolmena vuorokautena viikossa ja vähintään kolmen viikon ajan. Koliikki on yleistä imeväisillä, koska vastasyntyneistä jopa 10– 15% kärsii koliikista.

Voiko koliikki alkaa myöhemmin?

Koliikkivaivat ovat jokseenkin tavallinen ongelma, sillä noin 10 %:lla vauvoista on koliikkia. Usein koliikki alkaa parin viikon iässä ja jatkuu 3-4 kk ikään. Itkuisuus on runsaimmillaan 6-8 viikon iässä ja alkaa tämän jälkeen vähentyä.

Mikä on silent refluksi?

Vauva voi kärsiä refluksitaudista, vaikka hän ei pulauttelisi. Silent refluksi eli hiljainen refluksi nostaa mahan sisältöä ylös, mutta vauva nielaisee sen takaisin.

Milloin tiheän imun kaudet?

Tiheän imun kausia on noin 3 ja 6 viikon sekä 3 ja 6 kuukauden iässä ja tyypillisesti ne kestävät parista päivästä reiluun viikkoon. On myös ihan tavallista, että ensimmäiset viikot tuntuvat olevan yhtä tauotonta tiheän imun kautta.

Milloin kapalointi pitää lopettaa?

Vauvan kapalointi voi auttaa vastasyntynyttä tai aktiivista vauvaa nukahtamaan ja nukkumaan, jos vauva säpsähtelee ja herättää itsensä omilla liikkeillään. Vauvan voi kapaloida noin 3-4 kuukauden ikään asti.