Onko rahan kerjääminen laitonta?

Järjestyslaki kieltää yleisen järjestyksen häiritsemisen sekä turvallisuuden vaarantamisen yleisellä paikalla. Kerjäys eli rahan tai muun hyödykkeen pyytäminen toisilta on sallittua yleisillä paikoilla, jos se ei häiritse yleistä järjestystä tai aiheuta vaaraa.

Onko kerjääminen kiellettyä?

Suomessa kerjääminen muuttui lailliseksi toiminnaksi vuonna 2003, jolloin säädettiin valtakunnallinen järjestyslaki entisten kunnallisten järjestyssääntöjen tilalle, jotka saattoivat paikallisesti rajoittaa kerjäämistä.

Onko rahan pyytäminen rikos?

Ilman rahankeräyslupaa tai pienkeräysilmoitusta järjestettävä rahankeräys on rikos.

Saako rahaa kerätä?

Rahankerääminen on Suomessa lailla säädeltyä toimintaa. Vaikka sen ehtoja hieman höllennettiin viime vuonna, kun rahankeräylakia muutettiin, yksittäinen kansalainen ei saa rahaa kerätä. Ei itselleen eikä muille.

Voiko yksityishenkilö kerätä rahaa?

Rahankeräys saadaan toimeenpanna vain viranomaisen antamalla luvalla (rahankeräyslupa). Rahaa saa kerätä vain varojen hankkimiseksi yksinomaan yleishyödylliseen toimintaan. Rahankeräyslupaa siten voida edes myöntää yksittäiselle ihmiselle, vaan esimerkiksi yleishyödylliselle yhteisölle tai säätiölle.

Milloin pankki kysyy rahan alkuperää?

Rikollisuuden torjumisen vuoksi pankilla on lakiin perustuva velvollisuus kysyä varojen alkuperää. Kysymme esimerkiksi arviota tilitapahtumien määrästä, mahdollisista ulkomaanmaksuista sekä siitä, onko OP pääasiallinen pankki.

Tarvitseeko Rahankeräykseen lupia?

Tarvitseeko rahankeräysten järjestämiseen luvan? Rahankeräyksen järjestämisen edellytyksenä on jatkossa joko rahankeräysluvan hakeminen Poliisihallitukselta tai ilmoituksen tekeminen poliisilaitokselle pienkeräyksen järjestämisestä.

Mikä on Pienkeräys?

Pienkeräys on nimensä mukaisesti pieni rahankeräys, jolla kerätään rajallinen määrä rahaa lyhyessä, rajoitetussa ajassa. Pienkeräyksen järjestäminen edellyttää kirjallisen ilmoituksen tekemistä poliisilaitokselle. Lahjoituksia pyydettäessä tulee aina ilmoittaa pienkeräysnumero.

Mistä voi tarkistaa Rahankeräysluvat?

Jos et löydä etsimääsi rahankeräyslupaa, olethan tällöin yhteydessä luvan myöntäneeseen poliisiyksikköön. Rahankeräysluvan olemassaolon tai sen voimassaolon voi edelleen tarkistaa Poliisihallitukselta.

Tarvitseeko yhdistys Rahankeräysluvan?

Jos yhdistys ei itse pyydä lahjoituksia, se ei tarvitse poliisin myöntämää rahankeräyslupaa. Jos yhdistys kuitenkin pyytää lahjoituksia esimerkiksi viestinnässään tai jos se järjestää lahjoituskampanjan, silloin on kyse rahankeräyksestä. Rahankeräykseen tarvitaan yleensä rahankeräyslupa (linkki avautuu poliisi.