Voiko laihduttaa jos imettää?

Yleensä ruokahalu pitää huolen riittävästä energiamäärästä. Kun ruokavalinnat ovat oikeat, äiti yleensä laihtuu imetysaikana normaaliin painoonsa. Varsinaista laihdutusta suositellaan vasta sitten, jos ylimääräisiä kiloja on jäänyt vielä imetyksen loputtuakin.

Paljonko imetys laihduttaa?

Täysimetys kuluttaa energiaa 500-700 kcal vuorokaudessa. Tämä energiavaje voi tuntua nälkänä tai mielitekoina. Olisikin tärkeää että äidin ruokahuolto on mietitty, jottei väsyneenä ja vauvan tarpeet hoidettua tule valittua mitä tahansa.

Paljonko imetys kuluttaa kaloreita?

Täysimetys kuluttaa energiaa 500 kcal päivässä, joten siitä on apua myös raskauskilojen karistamisessa ja painonhallinnassa.

Mitä tulisi välttää imetyksen aikana?

Imetysaikana on hyvä välttää tai rajoittaa joitakin riskielintarvikkeita tai ruoka-aineita haitallisten aineiden takia. Vältettäviä ruoka-aineita ovat esimerkiksi energiajuomat, merilevävalmisteet, hauki ja öljykasvien siemenet.

Voiko imetysaikana tulla raskaaksi?

Synnytyksen jälkeen voi tulla raskaaksi, mutta tähän vaikuttaa usein imetys: Jos lapsi on täysimetyksessä, ei äidille yleensä tule kuukautiskiertoja ensimmäiseen 4−6 kuukauteen. Jos äiti ei imetä, oma hormonitoiminta voi palautua 1−2 kuukaudessa, ja siten uusi raskaus voi alkaa hyvin pian synnytyksen jälkeen.

Mitä ei saa syödä imetyksen aikana?

Imettävä äiti voi yleensä syödä kaikkia joulupöydän antimia. Imetysaikana kiellettyjä ruoka-aineita ovat korvasienet, öljypitoiset siemenet isoina annoksina sekä hauki. Jos vauva ei ole erityisen herkkävatsainen, jouluruokia ei tarvitse vältellä vauvan vatsanväänteiden pelossa.

Miten imetys vaikuttaa raskaaksi tulemiseen?

Imetys ei estä raskaaksi tulemista, mutta voi hieman muuttaa hormonitoimintaa ja hidastaa raskaaksi tulemista. Lapsettomuustutkimuksia ei voi eikä kannata aloittaa ennen kun uutta raskautta on yritetty vuosi imetyksen lopettamisen jälkeen.

Minkä ikäisenä lopettaa imetys?

Imetystä on hyvä jatkaa kiinteän ruoan ohella vähintään vuoden ikään asti tai niin pitkään kuin perhe toivoo. Tuoreen tutkimuksen mukaan puolesta vuodesta yhteen vuoteen asti imetetyt lapset syövät muita lapsia terveellisemmin 3–5-vuotiaina, mutta tätä pidempi imetys ei näyttäisi tuovan lisähyötyjä.

Montako kertaa päivässä imetys?

Täysimetetty vauva tarvitsee vuorokaudessa vähintään 8-12 tehokasta imetyskertaa. Jos vastasyntynyt ei herää syömään niin usein, häntä pitää herätellä. Terve, hyvin kasvava vauva alkaa kuitenkin pian itse ilmoitella ruoka-ajoistaan. Vauvaa kannattaa imettää heti ensimmäisistä nälkämerkeistä.

Voiko imettävä äiti juoda alkoholia?

Alkoholinkäytön turvallista rajaa imetysaikana ei ole voitu määritellä, joten alkoholin nauttimista imetysaikana on suositeltavaa välttää. Jos haluaa silloin tällöin juoda saunaoluen tai lasin viiniä, se ei nykytiedon mukaan ole vauvalle haitallista.