Mihin sideharsoa käytetään?

Sideharso. GauzeTM on suunniteltu haavaeritteen imeytykseen sekä ihon ja haavan puhdistamiseen. Sideharsoa voidaan käyttää ihon puhdistamiseen ennen leikkausta ja haavan parannuttua. Sitä voidaan käyttää myös imukykyisenä sekundäärisenä sidoksena 1 kerros.

Pitääkö haavan antaa hengittää?

Parhaat olosuhteet haavan paranemiselle antaa kostea haavanhoito, johon sopivat nykyaikaiset sidetarpeet, kuten silikonisiteet. – Haavan pitää saada hengittää.

Kannattaako haavassa pitää laastaria?

Jos haava on pinnallinen eikä eritä, se ei välttämättä tarvitse suojaa. Pieniin haavoihin riittää yleensä ihoystävällinen laastari. Isoihin haavoihin ja runsaasti erittäviin haavoihin tarvitaan usein haavatyyny tai imukykyinen taitos, joka kiinnitetään ihoteipillä, kiinnitysverkolla, kierresiteellä tai putkiharsolla.

Miten saada haava paranemaan nopeammin?

Haava paranee parhaiten, kun siinä säilyy sopiva kosteustasapaino ja se saa parantua rauhassa. Siksi haavan päälle kannattaa laittaa rasvasidos tai muu tarttumaton haavatuote. Sidos kannattaa vaihtaa muutaman päivän välein niin, että varoo samalla irrottamasta haavan päälle muodostuvaa ihon pintakerrosta eli epiteeliä.

Milloin huolestua haavasta?

Haava tulee yleensä hoitaa viimeistään kuuden tunnin sisällä synnystä. Kookkaan, vuotavan, syvälle ulottuvan tai herkkiä alueita vaurioittavan haavan vuoksi on hoitoon hakeuduttava välittömästi. Haavan synnyttyä on varmistuttava jäykkäkouristussuojasta.

Saako haavaa suihkuttaa?

Suihkuun voi mennä vuorokauden kuluttua haavan ompelusta ellei ohjeessa ole toisin neuvottu, esimerkiksi ihonsiirteiden leikkauksissa. Sidokset poistetaan ennen suihkuun menoa ja haavaa suihkutetaan lämpimällä vedellä.

Miksi haava erittää Kudosnestettä?

Haavan eritys Haava saattaa erittää kudosnestettä ensimmäisinä päivinä leikkauksen jälkeen. Kyse on normaalista haavan paranemisesta. Jos haavaeritys pitkittyy, lisääntyy tai paksunee, on suositeltavaa käydä näyttämässä haavaa leikanneen yksikön ohjeistamassa paikassa. Erittävää haavaa on hyvä suihkuttaa päivittäin.

Kannattaako haavaan laittaa bepanthenia?

─ Kortisonivoidetta ei missään nimessä tule laittaa avohaavoihin, sillä se ei edistä niiden paranemista ja saattaa lisätä tulehdusriskiä, kertoo asiantuntijaproviisori Sanna Siissalo Apteekkariliitosta. ─ Monelle tuttu Bepanthen-voidekaan ei ole hyvä vaihtoehto akuuttiin haavaan.

Voiko tulehtunut haava parantua itsestään?

Tuoreen haavan paranemiseen liittyvä tulehdusreaktio laantuu ilman hoitoakin ensimmäisten päivien jälkeen noin viikossa, eikä sen hoitamiseksi tarvita antibioottilääkitystä.

Milloin haava pitää näyttää lääkärille?

Ihon eri kerrokset lävistävät haavat täytyy yleensä liimata tai ommella, joten ne on puhdistamisen jälkeen hyvä näyttää terveydenhuollon ammattilaiselle. Hoitoon on suositeltavaa lähteä myös silloin, kun haava on yli kahden senttimetrin kokoinen, vuoto on runsasta tai kun herää epäily syvästä haavasta.