Mihin vaatteet päätyvät käytön jälkeen?

Yleisimmin vaatteet päätyvät käytön jälkeen lahjoituksena hyväntekeväisyyteen (29 %). Poistotekstiilikeräykseen, josta vaatteet ohjataan silputtavaksi materiaaliksi, päätyy 18 prosenttia vaatteista. Lähipiirille vaatteista annettaan 13 prosenttia ja tuntemattomille 2 prosenttia ja itse myydään 11 prosenttia.

Mitä kierrätetyistä vaatteista tehdään?

Kierrätetty tekstiilikuitu on käytetystä tekstiilistä, esimerkiksi kuluttajien tekstiilikeräykseen viemistä vaatteista ja kodintekstiileistä tai vaikkapa hotellien lakanoista eroteltua irtonaista kuitua. Tekstiili ikään kuin palautetaan takaisin kuiduiksi, josta se on alunperin tehty.

Miksi vaatteet alkavat haista kaapissa?

Syynä voi olla huonosti kuivunut pyykki, liian täyteen ahdettu kaappi tai johonkin vaatteeseen tarttunut pinttynyt haju. Jotta puhdas pyykkisi ei ala haisemaan ummehtuneelta tai homeelta, kiinnitä huomiota myös pyykkien kuivaukseen pesun jälkeen.

Voiko vanhat vaatteet heittää roskiin?

Jos tekstiilit ovat homeisia, märkiä tai öljyisiä, ne kuuluvat sekajätteeseen. Hyväkuntoiset ja uudelleenkäyttöön sellaisenaan kelpaavat vaatteet, kodin tekstiilit, kengät, laukut ja vyöt eivät kuulu poistotekstiilien joukkoon – ne kannattaa myydä tai lahjoittaa hyväntekeväisyyteen tai kierrätyskeskukseen.

Voiko vaatteita heittää sekajätteeseen?

Vaatteet, huonokuntoiset Loppuunkuluneet käyttökelvottomat vaatteet ja kodin tekstiilit voi viedä HSY:n maksuttomaan poistotekstiilikeräykseen tietyissä kauppakeskuksissa. Vaatteiden tulee olla kuivia ja hajuttomia. Likaiset, homeiset ja märät vaatteet, sekä sukat ja alusvaatteet ovat sekajätettä.

Miten saada nukka pois vaatteista?

Nukan saa helposti, vaatetta rikkomatta, pois sheivaushöylällä ja vaate on taas siisti.

Mihin viedä käyttämättömät vaatteet?

Hyväntekeväisyysjärjestöt, kuten Punainen risti, UFF, Fida ja Pelastusarmeija. Ainakin UFF ja Pelastusarmeija vastaanottavat keräyksiin vaatteiden lisäksi myös hyväkuntoisia kodintekstiilejä. Eläinsuojeluyhdistyksillä on usein käyttöä vanhoille lakanoille, pyyhkeille, peitoille, tyynyille ja matoille.

Miksi pyykki haisee ummehtuneelle?

Jos pyykki haisee Pyykki voi haista ummehtuneelle monestakin eri syystä. Vaatteisiin on myös voinut pinttyä esimerkiksi hien, savun tai kellarin hajua. Jos vaatteet haisevat tunkkaiselta, kellarilta tai ”vanhalta”, haju voi johtua tetrakloorianisoli-yhdisteestä.

Miten haju pois vanhasta kaapista?

Pinnat kannattaa pyyhkiä etikalla ja sen jälkeen tuulettaa hyvin. Etikka ei sovi alumiini-, marmori- tai emalipinnoille. Etikkaa voi laittaa myös astiassa kaapin hyllylle. Tekstiilejä voi liottaa etikan ja veden seoksessa ja pestä sen jälkeen normaalisti pesukoneessa.

Miksi housut haisee?

Ei ole normaalia, että farkut haisevat pitkään sen jälkeen, kun ne ovat olleet käytössä. Paitsi jos ne ovat hikiset, kastuneet tai likaiset. Marttaliitosta muistutetaan, että myös pesu- ja huuhteluaineista voi jäädä hajuja, ja pyykki voi alkaa haista, jos se on kuivunut liian hitaasti.