Mikä auttaa penikka särkyyn?

Penikkatauti on rasitusvamma, joten ensimmäiseksi kannattaa antaa ylirasittuneiden lihasten levätä ja aloittaa lihashuoltotoimenpiteet. Hyvä ensiapu penikkataudin akuuttivaiheessa on kylmähoito. Tulehtuneiden lihasten kiinnityskohtien hieronta jäätä käyttäen voi auttaa kipuun ja tulehdukseen.

Miten pääsee eroon Penikkataudista?

Yleensä penikkataudin oireet alkavat helpottua 2-4 viikossa. Liikuntaa ei ole syytä kokonaan lopettaa. Voit sivellä kipualuetta jääpalalla, suihkuttaa kylmällä tai kokeilla apteekista saatavaa tulehduskipugeeliä. Oireiden helpottuessa lisää kuormitusta asteittain, älä vedä rasitusta heti tappiinsa.

Miksi kävely sattuu sääriin?

Kävellessä, hölkätessä tai juostessa tuntuvaa kipua säären etuosassa nimitetään usein penikkataudiksi. Kipu syntyy kun, säären etuosan lihaksen verenkierto ja hapensaanti heikentyy. Lihaskalvo ei anna periksi lihaksen kasvulle ja mahdollisesti äkillisesti lisätylle harjoitusmäärille.

Miksi Penikat Kipeytyy?

Fysios-yrityksen fysioterapeutin Tiia Puumalaisen mukaanpenikkataudissa lihas turpoaa rasittuessaan, mutta sen ympärillä oleva kalvo ei pysy turvotuksen mukana. Lihaksen ja kalvon väliin kertyy painetta, ja verenkierto häiriintyy. Tämä aiheuttaa kipua. Yleensä kipu tuntuu harjoituksen jälkeen.

Miten rasitusvamma paranee?

Rasitusvammoista suurin osa on hoidettavissa kotikonstein. “Kylmähoito, tulehduskipulääke ja lepo. Sen kummempia hoito-ohjeita ei tarvitse päästäkseen eroon alkavasta rasitusvammasta. Tietenkin pitkään jatkuva vaiva on diagnosoitava ja harkittava muitakin hoitovaihtoehtoja.

Mistä tietää onko penikkatauti?

Penikkatauti-nimikettä käytetään usein kuvaamaan säären tai pohkeen alueella oireilevaa rasitusperäistä kipua. Kipu voi aluksi tuntua vain liikuntasuorituksen jälkeen, myöhemmin jo itse suorituksen aikana. Pahimmillaan sääressä on leposärkyä.

Miten penikkatauti tarttuu?

Virus leviää eläimestä toiseen pääasiallisesti aerosoli- ja pisaratartuntana. Virus voi tarttua myös välillisesti sairaan koiran eritteiden saastuttamien tarvikkeiden tai pintojen kautta. Tartunnan saanut eläin erittää virusta yleensä 1–2 viikkoa, mutta eritysaika voi olla huomattavasti pidempikin.

Mistä johtuu Säärikipu?

Säärikivut, eli niin kutsutut ”penikat” – voivat johtua uudenlaisesta rasituksesta. Poikkeusaika ja kauniit kevätpäivät saavat innostumaan kävelystä. Ehkä tekemään muutamia juoksupyrähdyksiäkin. Lopputulema saattaa olla ikävä säärikipu – niin sanottu penikkatauti.

Miten venyttää säärtä?

Säären etuosa (”penikat”): aseta matto tai pyyhe varpaiden alle. Mene lattialle toinen jalka taitettuna säären etuosa lattiaa vasten ja toinen jalka kanta maassa. Istu kunnolla jalkaterän päälle ja anna säären etuosan lihasten venyä rauhassa.

Mitä kävely kiinteyttää?

Kävely kiinteyttää jalkoja, pakaroita ja vatsaa Vain puolen tunnin päivittäinen kävely auttaa vahvistamaan jalkojen lihaksia ja kiinteyttämään myös pakaroita ja vatsan aluetta.