Mikä on marginaali lainassa?

Marginaali (pankin hinta) Marginaali on siis periaatteessa rahamäärä, jonka pankki saa voittoa antamastaan lainasta. Jos esimerkiksi asuntolainan viitekorko on 1,25% ja pankin marginaali on 0,85%, asiakkaan lainan korko on 2,10%.

Miten lainan marginaali lasketaan?

Asuntolainan marginaali on pankille maksettava palkkio asuntolainasta. Marginaali maksetaan siis asuntolainan viitekoron päälle. Jos esimerkiksi viitekorko on 1,0 % suuruinen ja pankin marginaali eli asuntolainan marginaali on 0,6 %. Näin kokonaiskorko on 1,6 % (1,0 % + 0,6 % = 1,6 %).

Mitä eroa on marginaali ja viitekorolla?

Viitekorko on julkinen korko, johon laina sidotaan, kuten 12 kuukauden Euribor. Marginaalikorko on viitekoron päälle tuleva korko, jonka pankki määrittelee aina asiakaskohtaisesti. Marginaalikoron suuruuteen vaikuttaa se, kuinka riskiseksi rahoitusyhtiö lainan kokee.

Voiko pankki nostaa lainan marginaalia?

Kyllä voi, jos lainaehtosi ovat Finanssialan keskusliiton malliehtojen mukaiset. Lupaa nostolle ei sopimustekstin mukaan tarvitse kysyä Finanssivalvonnalta.

Onko viitekorko sama kuin marginaali?

Mikä on lainamarginaali? Lainakorko ei ole suoraan sama kuin viitekorko, sillä pankki lisää viitekoron päälle oman korkolisänsä eli marginaalin. Jos viitekorko on esimerkiksi 1,50 % ja pankin määrittämä marginaali 1,20 %, on asiakkaan lainakorko 2,70 %.

Mihin euribor nousee 2023?

Euribor-koron tilanne helpottaa vuoden 2024 aikana. OP:n pääekonomisti Reijo Heiskasen ennustaa Euribor-koron pysyvän n. 4 % tasolla loppuvuoden 2023 ajan, ja laskevan 3.4 % tuntumaan vuoden 2024 kesäkuuhun mennessä.

Mikä korko Asuntolainaan 2023?

Kotitalouksien lainakorot ovat nousseet jyrkästi vuoden 2022 kevään jälkeen. Uusien asuntolainojen keskikorko oli 3,8 % helmikuussa 2023, vuotta aiemmin 0,9 %. Asuntolainakannan keskikorko oli 2,4 % helmikuussa 2023.

Kannattaako asuntolainaa maksaa nyt pois niin paljon kuin pystyy?

Danske Bankin henkilöasiakkaiden rahoituksesta vastaava johtaja Sari Takala suosittelee säästöpuskuriksi 3 – 4 kuukauden menoja vastaavaa summaa. Jos tilillä on kuitenkin isompia summia, lainan lyhentäminen on Henna Mikkosen mukaan hyvä vaihtoehto.

Paljonko korot nousevat 2023?

Kolmen prosentin raja puhkesi hieman ennen joulua ja neljän prosentin raja kesäkuussa 2023. Monilla suomalaisilla asuntolainan korko onkin noussut tai tulee nousemaan 4-5 prosenttiin vuoden 2023 aikana.

Voiko lainan marginaali muuttua?

Lainan korko tarkistetaan yleensä vuosittain, mikäli lainaa ei ole sidottu kiinteään korkoon. Vaikka lainan marginaali ei muutu automaattisesti, on myös lainan marginaali mahdollista kilpailuttaa kesken laina-ajan.