Mikä on sauma?

Sana sauma tarkoittaa: kahden kappaleen liitäntäkohta; tilaisuus, mahdollisuus.

Mikä on Saumavara?

Saumanvara. Se osa kankaassa, joka jää vaatteessa ompeleen eli sauman sisäpuolelle.

Mikä on Alavara?

Alavara on kappaleiden reunojen muotoinen ja sisempää se on pienempi kuin muut kappaleet. Alavara on siisti tapa huolitella vaatteita, jos kokonaan vuoria ei halua tai sitä ei kaavassa ole. Alavarat usein ommellaan olkasaumoista kiinni. Joskus ne voidaan tikata kokonaisuudessaan myös päällikappaleisiin kiinni.

Mikä on Muotokaitale?

Vaatteiden kaarevat reunat huolitellaan usein reunan kanssa saman muotoisella kaitaleella, jota sanotaan muotokaitaleeksi. Reunan muotoista kaitaletta kutsutaan alavaraksi, kun se on jo melko leveä. Alavaraksi voidaan kutsua myös kankaan reunaa, joka käännetään nurjalle, esimerkiksi paitapuseron napitusreunoissa.

Mikä on häkki ompelu?

Hakki= Kaavan reunassa oleva poikittainen viiva, joka leikataan kankaaseen pienenä lovena. Hakki helpottaa kappaleiden kohdistamista toisiinsa. Halkio= Vaatteessa, esimerkiksi hameen helmassa oleva avonainen kohta, jonka tarkoituksena on tuoda käyttömukavuutta.

Mistä tietää kankaan langan suunnan?

Langansuunta merkitään kaavassa joko nuoliviivamerkillä tai lyhenteellä LS. Langansuunta kankaassa määritellään hulpioreunasta mittaamalla. Hulpio on kankaan loimen suuntainen purkautumaton reuna. Langansuunta kankaassa määritellään hulpioreunasta mittaamalla.

Paljonko Saumanvaraa?

Täytyykö kaavaan lisätä saumanvarat ja jos täytyy niin miten paljon? Kaavaan täytyy aina lisätä saumanvarat, ellei toisin mainita. Yleisin saumanvaran leveys on 1 cm, kun ommellaan tavallinen yhdyssauma. Se on riittävä ellei kangas ole kovin liestyvää tai paksua.

Miten päin kangasta leikataan?

Neuloksissa kangas usein leikataan siten, että kangas joustaa parhaiten leveyssuuntaan. Tällöin leikattu kappale joustaa enemmän vartalon ympäryksen mukaan. Neulosten joustavuus kuitenkin vaihtelee. Jotkut joustavat vain yhteen suuntaan, toiset kaikkiin.

Mikä ommel Trikoolle?

Tarkista, että kaksoisneula soveltuu käyttämällesi materiaalille. Trikoon ja muiden joustavien materiaalien ompeluun käytetään niin kutsuttua pallokärkineulaa.

Pitääkö kangas pestä ennen ompelua?

Kaikki kankaat tulee esipestä konepesussa ennen ompelua, ei vanhanaikaista liotusta (ei liotusta missään tilanteessa) vaan kunnon konepesu. Muista värikohtainen lajittelu erityisesti esipesussa, mutta myös jatkossakin! Tarkista, onko kangas värillinen myös nurjalta.