Mikä on terveellinen ruokavalio?

Terveellinen ruokavalio on ruokavalio, joka tarjoaa riittävästi suojaravintoaineita ja sopivasti energiaa, jotta elimistö pysyy terveenä ja toimintakykyisenä sekä paino vakiona.

Mistä terveellinen ruokavalio koostuu?

Hyvä, terveyttä edistävä ruokavalio koostuu monipuolisesta valikoimasta erilaisia ruokia. Se sisältää runsaasti kasviksia, marjoja, hedelmiä ja täysjyväviljaa. Lisäksi siihen kuuluu kasviöljyjä, pähkinöitä ja siemeniä sekä kalaa ja rasvattomia ja vähärasvaisia maitovalmisteita.

Miksi monipuolinen ruokavalio on tärkeää?

Energiataso pysyy tasaisena ja hyvänä, kun syö tasaisesti ja monipuolisesti. Väsymys pysyy poissa, vireystila on hyvä, mieliala korkealla ja keskittyminen on helpompaa. Monipuolinen ruokavalio tukee myös liikuntaharrastuksia ja kehittymistä, sekä työssäjaksamista. Makeanhimo pysyy kurissa ja paino hallinnassa.

Mitä kuuluu Välimeren ruokavalioon?

Välimeren ruokavalio on yksi tapa toteuttaa suositeltua ruokavaliota. Välimeren ruokavaliolla tarkoitetaan runsaasti vihanneksia, palkokasveja ja hedelmiä, kalaa, oliiviöljyä, pähkinöitä ja täysjyväviljatuotteita sekä niukasti lihaa, sokeria ja valkoista viljaa sisältävää ruokavaliota.

Mitä pitäisi syödä joka päivä?

Syö kasviksia, hedelmiä ja marjoja vähintään kuusi kourallista päivässä. Kasvikset, hedelmät ja marjat pitävät sinut terveenä, koska ne sisältävät runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita. Niissä on vain vähän energiaa, runsaasti kuituja ja auttavat siksi painonhallinnassa.

Missä maassa on paras ruokavalio?

Parhaaksi ruokakohteeksi nousee ehkä yllättäen Alankomaat. Sieltä löytyy siis ruhtinaallisesti ruokaa, joka on myös ravinteikasta, terveellistä ja kohtuuhintaista. Toisen sijan jakavat Ranska ja Sveitsi. Ruotsi jakaa neljännen sijan yhdessä Tanskan, Itävallan ja Belgian kanssa.

Mitä kannattaa vähentää ruokavaliossa?

Ratkaisevaa on lihan ja maitotuotteiden vähentäminen, sillä useimmat suomalaiset syövät niitä ympäristön kannalta liikaa. Tärkeää on lisätä ruokavalioon kasviksia, juureksia, palkokasveja ja kestävästi kalastettu kalaa sekä syödä riittävästi myös viljatuotteita, marjoja ja hedelmiä.

Mitä tekee mieli syödä?

Epämääräinen syöpöttelyn himo kertoo usein siitä, että aamupäivän aikana ei ole syöty kunnon ruokaa tai aterioilla on syöty liian vähän. Jos aamulla ja päivällä syö riittävästi, elimistö saa tarpeeksi energiaa eikä iltapäivällä tarvitse napostella. Napostelu voi johtua myös psykologisista tekijöistä.

Voiko kerran lämmitettyä ruokaa syödä?

Ruoan uudelleen lämmittäminen on suhteellisen turvallista, kun muistaa jäähdytyksen, pitää huolta oikeanlaisesta kylmäsäilytyksestä ja kuumentaa ruokaa tarpeeksi. Kun ruokaa kokkaa kerralla isomman satsin, säästää aikaa, vaivaa ja monesti myös rahaa.

Onko vähärasvainen terveellistä?

Liian vähärasvaiseksi ruokavalioksi voidaan määritellä ruokavalio, jossa rasvaa on alle 25 prosenttia energiasta. Tätä pienempi rasvan määrä heikentää terveyttä ja hyvinvointia eikä auta painonhallinnassa. Liian suurta rasvan saanti on puolestaan silloin kun sen osuus ylittää 40 prosenttia energiasta.