Miksi pitää syödä jodia?

Jodi on tärkeä muun muassa kilpirauhasen normaalille toiminnalle. Jodin puutos aiheuttaa aikuisilla kilpirauhasen laajentumista ja struumaa. Sikiöaikana tai varhaisessa lapsuudessa jodin puute aiheuttaa kasvuhäiriöitä ja jopa henkisen kehityksen jälkeenjääneisyyttä.

Mistä ruoista jodia saa?

maito ja maitotuotteet. kala. kananmuna. jodioitu ruokasuola. viljatuotteet, joiden valmistuksessa käytetään jodioitua suolaa.

Missä on eniten jodia?

Jodin merkittävimpiä lähteitä ovat maito, jodioitu ruokasuola, kala, kananmuna ja merilevä. Evira on vastikään päivittänyt tietoja suomalaisten käyttämien elintarvikkeiden jodipitoisuuksista. Tutkimuksen mukaan kaikki elintarvikkeet eivät välttämättä sisälläkään jodia niin paljon kuin aiemmin on luultu.

Paljonko jodia päivässä?

Aikuiselle suositellaan jodia 150 mikrogrammaa päivässä ja lapsille vähemmän iästä riippuen. Raskaana oleville ja imettäville suositus on suurempi. Suomalaisten maitotuotteiden käyttö on viime vuosina vähentynyt, mikä osin selittää puutteita jodin saannissa.

Kuka ei saa syödä jodia?

Jodia ei saa syödä, jos on sairastanut struumaa, kilpirauhasen toimintahäiriötä tai kilpirauhastulehdusta.

Onko Kananmunassa jodia?

Myös kananmuna ja kala sisältävät luontaisesti jodia ja ovat hyviä jodin lähteitä.

Onko jogurtissa jodia?

Esimerkiksi maustamaton jogurtti ja maito sisältävät jodia 16 µg/100 g ja paistettu merikala noin 100 µg/100 g. Punaisessa tuoreessa lihassa on noin 25-30 % merikalan jodipitoisuudesta (n. 30 µg/100g).

Missä suolassa on jodia?

Merisuolassa on jodia. Elintarviketeollisuus ei käytä jodioitua suolaa ja muotisuoloista jodi puuttuu myös. Maitotuotteet ja kananmunat ovat merkittäviä jodin lähteitä suomalaisessa ruokavaliossa.

Missä suolassa ei ole jodia?

Trendisuolat eivät sisällä jodia Jodin saanti voi jäädä vähäiseksi myös, jos kodin maustehyllyn ovat vallanneet erikoissuolat, kuten sormi- ja ruususuolat, tai puhdas merisuola. Nämä suolat eivät luonnostaan sisällä juurikaan jodia ja niitä ei ole jodioitu, ellei siitä erikseen ole mainittu.

Onko Piimässä jodia?

Piimä on terveellistä Hapatetut maitotuotteet ovat terveellisiä.. Piimä on hyvä välipala ihan sellaisenaan, sillä se sisältää luonnostaan kalsiumia, B-vitamiineja, jodia ja maitoproteiinia.