Milloin suihkuun sektion jälkeen?

(Kipu: Käypä hoito -suositus 2015.) Leikkaushaava tulee pitää kuivana ja peitettynä 24 tuntia sektion jälkeen. Tämän jälkeen voi mennä suihkuun. Haavan suihkuttaminen päivittäin riittää, jos se ei eritä.

Saako sektion jälkeen nostaa vauvaa?

Leikkauksen jälkeisenä päivänä liikkumista voi lisätä vähitellen. Liikkuminen vähentää ilmavaivoja, jotka ovat tavallisia leikkauksen jälkeen. Se myös edistää verenkiertoa ja siten nopeuttaa äidin toipumista. Vauvaa äiti voi nostaa ja hoitaa vointinsa mukaan.

Mitä ei saa tehdä sektion jälkeen?

Vauvaa voi kantaa, mutta ei mitään painavampaa Ensimmäisen kuukauden ajan sektion jälkeen äidin tulee välttää kantamasta vauvaa painavampia esineitä. Fyysisesti raskaita kotitöitä ja raskasta liikuntaa ei myöskään suositella. Vatsalihaksia kannattaa säästellä ja esimerkiksi nousta sängystä ylös kyljen kautta.

Saako vauvaa pussata?

Fyysinen terveys. Saatamme nauttia tämän tekemisestä, ja fyysistä kosketusta vauvojen kanssa suositellaankin äidin ja lapsen välisen siteen lujittamiseksi. Kuitenkaan tällainen yhteyden muoto ei ole suositeltavaa, koska lapselle voi välittyä haitallisia viruksia ja bakteereja pusujen kautta.

Mikä rauhoittaa vauvaa?

Vauvan itkuun on reagoitava, jos itku voimistuu tai alkaa äkillisesti voimakkaana. Ensin vauvaa voi rauhoitella sängyssä taputtelemalla selkää tai peppua ja hyräilemällä. Jos lapsi ei rauhoitu, voit yrittää rauhoittaa häntä sylissä.

Miten nopeasti sektion jälkeen kotiin?

Kotiutuminen. Sektion jälkeen kotiutuminen tapahtuu noin 3-5 vuorokauden kuluttua. Kätilö tarkistaa sinut kotiinlähtöpäivänä.

Onko alatiesynnytys turvallinen?

Tutkimuksen perusteella voidaankin sanoa, että alatiesynnytys on pääsääntöisesti turvallinen ja hyvä vaihtoehto kaksosia odottavalle äidille, Ylilehto toteaa.

Miksi jalat turpoaa synnytyksen jälkeen?

Jättijalat. Lähes 75 prosenttia raskaana olevista naisista kärsii jalkojen turvotuksesta. Tulevien äitien kehot säilyttävät enemmän nesteitä, jotta kudokset voisivat laajeta vauvan kasvaessa, ja painovoima saa nesteen kerääntymään jalkoihin ja nilkkoihin.

Kauanko kestää toipua synnytyksestä?

Emättimen palautuminen synnytyksestä kestää muutamia viikkoja, ja lantionpohjan toiminta palautuu normaaliksi yleensä ensimmäisen parin-kolmen kuukauden aikana. Palautumista tapahtuu synnytyksen jälkeen kuitenkin vielä ainakin vuoteen saakka.

Pitääkö vauvan suuta pestä?

Vauvan hampaita pitää pestä silloin, kun ne suuhun ilmestyvät, eli noin kuuden kuukauden iässä, neuvoo suuhygienisti Marjut Rasilainen Imatran Mansikkalan hammashoitolasta. – Vauvan hampaita kannattaa pestä pehmeällä ja sopivan kokoisella vauvaharjalla, joka sopii hyvin vauvan suuhun.