Missä vaiheessa raskaus alkaa näkyä?

– Ensisynnyttäjillä raskaus alkaa näkymään ulospäin raskausviikoilla 16–18, mutta uudelleen synnyttäjillä vähän jo aiemmin, kertoo apulaisylilääkäri Maija-Riitta Ordén Kuopion yliopistollisesta sairaalasta. Normaali ja suositeltava painonnousu raskauden aikana on noin 8–15 kiloa.

Milloin saa tietää olevansa raskaana?

Raskausoireet. Nainen saattaa tunnistaa raskauden merkit jo siinä vaiheessa, kun kuukautiset ovat kaksi viikkoa myöhässä. Tällaisia merkkejä ovat kuukautisten poisjäännin lisäksi muun muassa väsymys, rintojen pingotus ja aristus, aamupahoinvointi ja hajujen muuttuminen epämiellyttäviksi.

Mitä ei saa syödä raskauden aikana?

Maksaruoat, kuten maksapihvit ja -laatikko. Raaka kala ja kuumentamattomat äyriäiset, sushi mukaan luettuna. Raaka tai punertavaksi jätetty liha. Pesemättömät tai huonosti pestyt tuoreet vihannekset sekä juurekset. Ulkomaiset kiehauttamattomat marjat.

Mistä tietää että alkuraskaudessa kaikki hyvin?

– Varmin ja yksinkertaisin helpotus huolestumiseen on ultraäänitutkimus. Ultrassa selviää nopeasti, onko kaikki kunnossa.

Saako raskaana nukkua mahalleen?

Raskaana pitää nukkua riittävästi, lepääminen on tärkeää. Mutta selällään ei saa nukkua eikä mahallaan saa nukkua. Kyljellään voi nukkua, mutta loppuajasta puoli-istuva asento on paras.

Milloin Vauva kuulee isän äänen?

Vauvat alkavat kuulla 16. raskausviikkoon mennessä. Sen jälkeen ne kuulevat äitinsä sydämenlyönnit ja vatsan kurinan samoin kuin sen, kun äiti hengittää, syö, liikkuu ja puhuu.

Voiko raskauden kiinnittymisen tuntea?

Moni nainen pohtii, onko ensimmäisiä oireita mahdollista tuntea jo silloin, kun hedelmöittyminen tapahtuu. Hedelmöittymisen tuntemisesta ei kuitenkaan ole varsinaista tieteellistä näyttöä, mutta sen sijaan alkion kiinnittymisen on arveltu aiheuttavan monilla naisilla esiintyvää verenvuotoa.

Voiko raskaus näkyä jo viikolla 7?

Muutoksia hormonitoiminnassa. Raskautesi ei varmasti näy vielä ulospäin, mutta hyvin todennäköisesti alat tuntea kehossasi muutoksia.

Voiko kova stressi aiheuttaa keskenmenon?

Esimerkiksi stressi, kahvinjuonti, liikunta, turvallisesti toteutetut röntgentutkimukset tai yhdyntä raskauden aikana eivät aiheuta toistuvaa keskenmenoa.

Saako raskaana oleva syödä aurajuustoa?

Kaikki ruoanlaitossa kuplivan kuumaksi kuumennetut juustot ovat kuitenkin turvallisia myös raskaus- ja imetysaikana, kuten Valio Aura® sinihomejuusto.