Mistä johtuu halkeilevat sormenpäät?

Erityisesti talvella ihon kosteus haihtuu, eikä ihon oma suojakerros pysty suojaamaan ihoa. Kuivaksi päässyt iho joutuu venymään eikä se enää jousta kuten terve iho. Tämän seurauksena ihoon syntyy halkeamia. Nämä halkeamat ovat hyvin konkreettisia sormenpäissä ja kynsinauhoissa.

Voiko sormenpää murtua?

Sormiluut murtuvat useimmiten joko urheiluharrastuksen parissa tai joutuessa puristuksiin esim. autonoven väliin. Murtunut sormi on lähes poikkeuksetta turvonnut ja varsinkaan pienet lapset eivät suostu murtunutta sormeaan juurikaan liikuttamaan. Diagnoosi varmistetaan röntgenkuvalla.

Montako sormea ihmisellä on?

Ihmisellä on noin 300 niveltä, joista valtaosa on liikettä sallivia niin sanottuja synoviaaliniveliä. Esimerkiksi kaulassa on kiertonivel, joka mahdollistaa pään liikuttamisen puolelta toiselle. Muita tärkeitä liikkuvia niveliä ovat ihmisen suurin nivel polvi sekä käden pikkunivelet.

Mikä on tärkein sormi?

Peukalo on toiminnaltaan käden tärkein sormi. Suuri osa peukalon toiminnallisesta liikkeestä tulee kämmennivelestä (CMC-nivel), ja itse peukalossa tapahtuu toiminnan kannalta tärkeää liikettä suhteellisen vähän.

Miksi sormet naksahtaa?

Napsusormen syynä on yleensä liikarasitus, mutta vammat, reuma tai diabetes voivat olla taustatekijöinä. Paksuuntunut koukistajajänne ei mahdu kunnolla liikkumaan jännetupessa, erityisesti kämmenluun pään kohdalla olevassa ahtaassa kohdassa.

Miten saada kuivat kädet pois?

Valitse käsivoide, jonka rasvapitoisuus on riittävän korkea. Levitä voidetta käsiin yöksi ja laita päälle puuvillahanskat tai pehmeät sukat. Käytä päivällä helposti imeytyvää käsivoidetta. Pidä voide aina saatavilla. Rasvaa kädet aina pesun jälkeen. Käytä käsineitä tiskatessa ja siivotessa.

Pitääkö mennä lääkäriin jos sormi murtuu?

Sormimurtuman varma toteaminen vaatii käyntiä yleislääkärin, käsikirurgin, ortopedin tai lastenkirurgin vastaanotolla. Lääkäri tutkii sormet tunnustelemalla sekä tarkistaa niiden liikkuvuuden. Röntgenkuvaus paljastaa mahdollisen murtuman, ja se kuuluukin perustutkimuksiin sormimurtumaa epäiltäessä.

Kauanko sormen luutuminen kestää?

Luutuminen kestää murtumasta riippuen 3–6 viikkoa. Niveleen ulottuvien murtumien hoito on haasteellisinta, ja niissä liikkuvuus saattaa jäädä pysyvästi huonommaksi kuin terveessä sormessa.

Miten saada sormen turvotuksen laskemaan?

Kevyt liikunta voi auttaa sormien turvotukseen. Kokeile venyttelyä tai rauhallista kävelylenkkiä. Turvonneen kohdan asettaminen muun kehon yläpuolelle voi myös auttaa turvotukseen. Kevyestä hieronnasta voi olla hyötyä, jos on turvotus johtuu imunestekierron häiriöstä.

Mitä kolme sormea ylhäällä tarkoittaa?

Tervehdyksen merkitys vaihtelee Nälkäpeli-elokuvissa ja -kirjasarjassa kolmen sormen tervehdys symboloi kapinaa totalitaristista hallintoa vastaan. Tarinassa tervehdyksen kolme sormea tarkoittavat kiitosta, ihailua ja hyvästejä rakkaalle ihmiselle.