Mistä tietää että on ahdistunut?

Jos tarvitset keskusteluapua. Kriisipuhelin päivystää suomeksi 24/7 numerossa 09 2525 0111.

Miten ahdistunut ihminen käyttäytyy?

– Aluksi ahdistus saattaakin oireilla pelkästään univaikeuksina. Ahdistunut ihminen voi toisaalta myös nukkua liikaa. Myöhemmin seuraa usein keskittymiskyvyttömyyttä ja vaikeuksia muistaa asioita. Ahdistuksesta kärsivän voi esimerkiksi olla vaikea keskittyä television katselemiseen tai lehden lukuun.

Miten ahdistus oireilee?

Ahdistuksen aiheuttamia fyysisiä oireita voivat olla esimerkiksi sydämentykytykset, hengityksen voimistuminen, hikoilu, kasvojen punoitus, ruumiinlämmön nousu, huimaus, vatsaoireet, verenpaineen nousu sekä vapina.

Onko ahdistus ja stressi sama asia?

Duodecimin Terveyskirjasto määrittelee stressin tilanteeksi, jossa ihmiseen kohdistuu niin paljon haasteita ja vaatimuksia, että sopeutumiseen käytettävissä olevat voimavarat ovat tiukoilla tai ylittyvät. Ahdistuneisuus on puolestaan pelonsekainen tai huolestunut tunnetila.

Mitä fyysisiä oireita ahdistus aiheuttaa?

Fyysiset reaktiot ahdistuksessa Siksi ahdistuneisuuteen liittyy usein erilaisia fyysisiä oireita, kuten sydämentykytystä, verenpaineen kohoamista, suun kuivumista, hengenahdistusta, hikoilua, ruokahaluttomuutta, palan tunnetta kurkussa, vapinaa, huimausta tai silmäterien laajenemista.

Mitä tehdä jos on ahdistunut?

Ammattiapua kannattaa hakea, kun ahdistus on kestänyt useita viikkoja ja vaikuttaa läheisesi arkielämään. Voit kannustaa läheistäsi avun hakemisessa. Voit kertoa läheisellesi, mitä vaihtoehtoja avun hakemiseen on. Apua voi hakea esimerkiksi terveyskeskuksesta tai työterveyshuollosta.

Mikä lääke on paras ahdistukseen?

Masennuslääkkeitä pidetään nykyisin ensisijaisena lääkkeenä yleistyneen ahdistuneisuushäiriön hoidossa. On todettu, että yleistyneeseen ahdistuneisuushäiriöön tehoavat masennuslääkkeistä parhaiten essitalopraami, fluoksetiini, paroksetiini, sertraliini, agomelatiini, duloksetiini ja venlaflaksiini.

Voiko ahdistuksesta parantua?

Ahdistukseen on hyvä hakea apua matalalla kynnyksellä. Jos ahdistuneisuus heikentää omaa hyvinvointia ja toimintakykyä, kannattaa viimeistään hakeutua avun pariin. Ahdistuneisuushäiriöstä voi parantua, eikä sen pidä antaa viedä iloa elämästä.

Kauanko ahdistus kestää?

Kohtaus kestää muutamia minuutteja, useimmiten alle puoli tuntia. Runsas kahvin ja kofeiinipitoisten juomien sekä alkoholin tai päihteiden käyttö voivat laukaista paniikkikohtauksen.

Onko ahdistus mielenterveysongelma?

Jokainen meistä kokee toisinaan normaalia ahdistusta. Liiallisena ahdistus kuitenkin haittaa arkea ja voi kohdistua asioihin, jotka eivät ole uhka. Ahdistuneisuushäiriö on maailman toiseksi yleisin mielenterveysongelma masennuksen jälkeen.