Mitä gluteeniton ei saa syödä?

Gluteenittomasta ruokavaliosta poistetaan gluteeni, jota on vehnää, ruista tai ohraa sisältävissä ruoissa ja elintarvikkeissa. Poistetut viljatuotteet korvataan gluteenittomilla ainesosilla, joita ovat esimerkiksi riisi, maissi, tattari, hirssi, kvinoa, gluteeniton kaura ja gluteeniton vehnä- ja ohratärkkelys.

Mitä gluteeni tekee?

Gluteeni on vehnän, ohran ja rukiin varastoproteiini. Gluteenin merkitys leivonnassa on suuri, sillä se antaa taikinalle sitkon ja sitko puolestaan auttaa siihen, että leivonnaisen rakenteesta tulee hyvä, ei mureneva, mutta silti kuohkea ja koossa pysyvä.

Mitä on gluteeni?

Gluteeni eli vehnä- ohra, ruis- tai kauraproteiini on vehnän, ohran, rukiin ja kauran sisältämien gliadiini- ja gluteliini-ryhmän varastoproteiinien muodostama aine. Myös vehnälajeihin kuuluvat speltti, durum, semolina ja khorasan eli kamut-vehnä sisältävät gluteenia. Vehnä on merkittävin gluteenin lähde.

Mikä kaikki on gluteenitonta?

Mitkä viljat ovat gluteenittomia? Gluteenittomia viljatuotteita ovat gluteeniton kaura, tattari, hissi, maissi, riisi, teff, amarantti ja kvinoa. Gluteenittomien viljojen tulee olla ”puhtaita”, niissä ei saa olla kontaminaatiota gluteenista.

Saako gluteeniton syödä kananmunaa?

Tämä pätee mm. maissiin, hirssiin, tattariin, kvinoaan, amaranttiin. Monet ruoat ovat luontaisesti gluteenittomia ja voit syödä niitä huoletta: hedelmät, kasvikset, liha, kala, kananmunat, maito – ja maitotuotteet.

Mistä tietää että tuote on gluteeniton?

Tarkista, löytyykö “Gluteeniton”-merkintä “Gluteeniton”-merkintää voi käyttää tuotteissa, joiden gluteenipitoisuus on korkeintaan 20 mg/kg. Lisäksi tuotteen tulee olla valmistettu huolellisesti gluteenittomista raaka-aineista. Esimerkiksi osassa grillimakkaroista on ”gluteeniton”-merkintä, osassa ei.

Miksi ei kannata syödä gluteenitonta ruokaa?

Jos keliakiasta taas ei tiedä, voi Casen mukaan käydä niin, ettei gluteenitonta ruokavaliota noudata niin tiukasti ja tauti vaurioittaa elimistöä. Pitkäaikaisia gluteenin syömisen vaikutuksia keliaakikoille voivat olla esimerkiksi anemia, luukato ja lapsettomuus.

Missä ei ole gluteenia?

Gluteeniton ruokavalio Gluteenittomassa ruokavaliossa ei käytetä gluteenipitoisia viljoja eikä niitä sisältäviä ruokia. Ne korvataan gluteenittomilla viljoilla ja niiden tapaan käytettävillä ruoka-aineilla, joita ovat esimerkiksi kaura, tattari, hirssi, maissi, riisi, teff, kvinoa ja amarantti.

Onko suklaa gluteeniton?

Suklaa itsessään on gluteenitonta, mutta kaupoissa on myynnissä laaja valikoima myös keksiä ja vohvelia sisältäviä vaihtoehtoja. Tuoteseloste kannattaa siis lukea tarkkaan. Kaikki tavalliset lakritsit ovat keliaakikoilla kielletyllä listalla, sillä niiden valmistuksessa on käytetty vehnäjauhoa.

Onko riisi aina gluteeniton?

Gluteenittomia ruoka-aineita ovat esimerkiksi: riisi.