Mistä tietää että on PCOS?

Keskeistä Munasarjojen monirakkulatauti tarkoittaa oireyhtymää, jossa naisella on ainakin kaksi seuraavista oireista: kuukautishäiriö (harvoin tulevat tai puuttuvat kuukautiset), hyperandrogenismi (mieshormonien liikaeritys), tai ultraäänitutkimuksessa todettavat monirakkulaiset munasarjat.

Voiko PCOS parantua?

Osa oireyhtymää potevista on hoikkia, mutta he täyttävät silti diagnoosiin vaadittavat kriteerit. ”PCOS:stä ei voi parantua, sillä se syntyy todennäköisesti jo kohdussa. Ylipaino lisää riskiä saada oireita”, sanoo Oulun yliopiston professori, gynekologi Terhi Piltonen.

Mikä aiheuttaa PCOS?

Häiriön syytä ei toistaiseksi tunneta, mutta sekä perimällä että ympäristötekijöillä arvellaan olevan vaikutusta. Oireyhtymä periytyy äidiltä tyttärelle noin 50–70 prosentin todennäköisyydellä. PCOS-lyhenne tulee englanninkielisestä termistä polycystic ovary syndrome eli munasarjojen monirakkulaoireyhtymä.

Miten hoitaa PCOS?

PCOS ei ole varsinainen sairaus, eikä siihen ole olemassa “parantavaa” hoitoa. Hoito on aina oireenmukaista. Keskeistä siinä on sokeri- ja rasva-aineenvaihdunnan häiriöiden korjaaminen.

Onko PCOS periytyvää?

PCOS (Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä) PCOS periytyy vanhemmalta lapselle noin 50–70 % todennäköisyydellä.

Voiko PCOS tulla myöhemmin?

Monirakkulaisista munasarjoista voi olla myös hyötyä. PCOS:ssa munasarjareservi on todennäköisesti suurempi kuin muilla naisilla, ja siksi PCOS-naisten hedelmällisyys voi mahdollisesti säilyä pidempään. Myös vaihdevuodet tulevat PCOS-naisilla myöhemmin kuin muilla.

Miksi PCOS lihottaa?

Monet naiset, joilla on havaittu PCOS, kertovat että painoa alkoi kertyä murrosiän jälkeen tai varhaisaikuisuudessa. Liikapaino tekee PCOSta aineenvaihduntasairauden. Myös normaalipainoisilla PCOS-potilailla on usein vatsaontelossa liikaa rasvaa ja aineenvaihduntahäiriö, jota kutsutaan insuliiniresistenssiksi.

Voiko kystan tuntea?

Kystat voivat olla täysin oireettomia tai aiheuttaa esimerkiksi paineen tunnetta ja kipua. Ne voivat olla hormonaalisesti aktiivisia ja aiheuttaa kuukautishäiriöitä ja rintojen aristelua. Kipu voi pahentua äkillisesti, kun kysta puhkeaa tai se aiheuttaa munasarjan kiertymisen vartensa ympäri.

Mitä oireita Munasarjasyövässä?

Tyypillisiä ensioireita ovat lievät vatsavaivat, ruokahaluttomuus ja yleinen väsymys. Epämääräisten oireiden takia munasarjasyöpä huomataankin valitettavan usein vasta myöhäisessä vaiheessa. 80 prosentilla sairaus onkin jo toteamishetkellä levinnyt laajemmin vatsaontelon alueelle tai muihin elimiin.

Mistä tietää että on endometrioosi?

Yleisiä endometrioosin oireita ovat kivuliaat kuukautiset ja alavatsakipu, ulostamis- tai virtsaamiskipu, yhdyntäkivut, vuotohäiriöt (tiputteluvuoto) ja lapsettomuus. Joissain tapauksissa tauti voi olla vähäoireinen ja ainoa endometrioosin oire voi olla lapsettomuus.