Mitä on Moksa?

Mokša (sanskritia; devanagari: मोक्ष; IAST: mokṣa) on elämän päämäärä hindulaisuudessa. Ihmisen sielu (atman) yhtyy maailmansieluun (brahman). Näin ihminen vapautuu jälleensyntymän syklistä (samsara). Hindulaiset askeetit eli sadhut omistavat koko elämänsä mokšan tavoittelulle.

Montako Jumalaa Hinduilla on?

Monipuolinen uskonto Hindulaisuudessa ei ole universaaleja rituaaleja ja opinkappaleita. Siinä ei myöskään ole yhtä jumalaa, eikä sillä ole yhtä perustajaa. Hindulaisuus on monenkirjava uskonto.

Kuka on hindujen jumala?

Teksti. Brahma, Šiva ja Višnu ovat kolme kaikkein tärkeintä hindulaista jumalaa. Brahmaa ei palvota enää nykyään fyysisenä jumalana, ja koko Intiassa on yksi ainoa hänelle pyhitetty temppeli. Brahma on kaiken tietämyksen jumala, ja usein hänellä on kädessään pyhä Veda-kirja.

Missä maassa hindulaisuus syntyi?

Hindulaisuus on Intiasta peräisin oleva hyvin moninainen ryhmä uskontoja ja suuntauksia. Hindulaisuutta pidetään maailman vanhimpana uskontona.

Missä Moksaa puhutaan?

Mokšan kielellä on noin 150 000 puhujaa Mordvan tasavallassa Volgan länsipuolella. Mokša on venäjän sekä lähimmän sukulaiskielensä ersän ohella yksi Mordvan virallisista kielistä. Mokšan kielellä julkaistaan Mokšen Pravda sanomalehteä. Lisäksi mokšaa voi kuulla radiossa ja TV:ssä.

Mikä on samsara?

(Morris 2008, 48) Samsara tarkoittaa uudelleen syntymisen ja elämän kiertokulkua buddhalaisuuden ja hindulaisuuden mukaan. Buddhalaisuuden mukaan samsaraa luonnehtii dukkha eli kärsimys tai epätyydyttävyys. Karma tarkoittaa toimintaa.

Miten voi saavuttaa Moksan?

Moksa syntyy oivaltamisen kautta. Tällöin ihminen oivaltaa syvimmän olemuksensa ja huomaa olevansa yhtä maailmansielun kanssa. Jotkut pyrkivät oivallukseen omilla ponnisteluillaan.

Kuka on perustanut hindulaisuuden?

Hindulaisuus on lähinnä intialaisten uskonto, sillä hinduksi synnytään. Siksi tätä maailmanuskontoa voi kutsua myös etniseksi uskonnoksi. Hindulaisuudella ei ole perustajaa.

Onko Shiva Jumala?

Shiva on yksi hindulaisuuden tärkeimmistä ja palvotuimmista jumalista. Hindut pitävät Shivaa muun muassa luojana, säilyttäjänä ja tuhoajana. Hänet tunnetaan useilla eri nimillä, mm. Mahadev (Suuri Jumala), Shankar, Shambu ja Bholenath.

Mikä on Višnu?

Višnu on hindujen jumalaista kaikkein laajimmin palvottu. Hän on maailman hallitsija, kaiken ylläpitäjä, ja hänen tehtävänsä on varmistaa hyvän voitto pahaa vastaan. Višnu esitetään usein nelikätisenä hahmona. Käsissään hänellä on luonteenomaiset vertauskuvansa eli pyörä, simpukka ja nuija.