Mitä haittaa Makeutusaineista on?

Makeutusaineiden pitkäaikainen käyttö saattaa lisätä kakkostyypin diabeteksen ja sydän- ja verisuonitautien riskiä. Se saattaa myös lisätä aikuisten kuolleisuutta. Keinotekoisilla makeutusaineilla ei ole ravintoarvoa, WHO:n ruokaturvallisuudesta vastaava johtaja Francesco Branca muistuttaa.

Mitä keinotekoisia makeutusaineita on?

Keinotekoiset makeutusaineet Niitä ovat esimerkiksi Asesulfaami K, Aspartaami, Sukraloosi, Syklamaatti ja Sakariini. Lisäksi elintarvikkeiden ja virvoitusjuomien makeuttamiseen käytetään sokerialkoholeja, kuten ksylitolia, mannitolia, sorbitolia ja maltitolia. Ne voivat liikakäytössä aiheuttaa vatsavaivoja.

Ovatko makeutusaineet epäterveellisiä?

Makeutusaineiden runsaalla käytöllä on kuitenkin todettu olevan samoja terveyshaittoja kuin sokerilla. Niiden säännöllinen runsas käyttö kasvattaa riskiä sydän- ja verisuonisairauksiin, sekä aikuisiän diabetekseen.

Mikä makeutusaine aiheuttaa syöpää?

Yksi maailman yleisimmistä keinotekoisista makeutusaineista, aspartaami, luokitellaan heinäkuussa mahdollisesti syöpää aiheuttavaksi aineeksi. Asiasta kertovat uutistoimisto Reutersin lähteet. Aspartaamia käytetään makeutusaineena muun muassa monissa sokerittomissa virvoitusjuomissa.

Voiko aspartaami aiheuttaa syöpää?

Efsa torjuu maailmalla liikkuneet huhuja aspartaamin vaikutuksista. Makeutusaine ei asiantuntijoiden mukaan aiheuta geenimuutoksia tai syöpää, kuten on väitetty. Sen ei myöskään ole osoitettu vaikuttavan käyttäytymiseen tai haittaavan lasten tai aikuisten hermoston, aivojen tai tajunnan toimintaa.

Onko stevia keinotekoinen makeutusaine?

Keskeistä Steviavalmisteita on käytetty kalorittomina makeutusaineina 1970-luvulta lähtien. Steviavalmisteet ovat yleensä 250–300 kertaa makeampia kuin tavallinen sokeri.

Onko fruktoosi makeutusaine?

Rakenteellisesti makeutusaineita voidaan luokitella monella tapaa. Ihmisille makeita sokereita ovat esimerkiksi sakkaroosi, glukoosi ja fruktoosi sekä elintarviketeollisuuden käyttämät glukoosi- eli tärkkelyssiirappi ja runsasfruktoosinen maissisiirappi eli isoglukoosi.

Mitä makeutusainetta diabeetikolle?

Diabeetikko voi käyttää tavallisella sokerilla makeutettuja elintarvikkeita, mutta sokeri nostaa nopeasti verensokeriarvoa. Keinotekoiset makeutusaineet eivät nosta verensokeritasoa. Tällaisia makeutusaineita ovat muun muassa aspartaami, asesulfaami, sakariini, syklamaatti ja stevioliglykosidi.

Onko sokeri makeutusaine?

– Siirapeissa on noin 75 prosenttia hiilihydraattia eli sokeria, ja myös “vaihtoehtoisissa” sokereissa noin 90 (87–92, tavallisessa valkoisessa sokerissa 99,9) mikä voi tulla monelle yllätyksenä, eivätkä ne kuitenkaan sisällä merkittäviä määriä ravintoaineita.

Voiko makeutusaineet aiheuttaa ripulia?

Kyllä. Makeutusaineet ja varsinkin niillä makeutetut makeiset voivat aiheuttaa sekä vatsakipua, ilmavaivoja että ripulia.