Mitä lisäravinteita urheilija tarvitsee?

Urheilijan tärkeimpiä vitamiineja, kuten C-vitamiinia, D-vitamiinia, B-vitamiineja ja kivennäisaineita voi saada monipuolisesta ruokavaliosta, mutta joissain tapauksissa lisäravinteet voivat olla hyödyksi varmistamaan riittävän saannin.

Mitä urheilijan kannattaa syödä aamupalaksi?

Aamupalalla olisi hyvä olla yksi annos kasviksia, hedelmiä tai marjoja eli esim. 1-2 dl kasviksia/marjoja, yksi keskikokoinen hedelmä esim. appelsiini tai pari kiiviä. Lisäksi aamupala voi sisältää mielellään hyviä rasvanlähteitä kuten 60% margariinia, öljyä, avokadoa, siemeniä tai pähkinöitä.

Mitä kannattaa syödä ennen peliä?

Peliä edeltävän aterian sopiva aika on 4-5 tuntia ennen peliä. Jos energianvajaus yllättää vielä ennen peliä, on pelikassista hyvä löytyä banaani tai kuorittu omena syötäväksi tuntia ennen peliä. Alle tuntia ennen peliä ei enää suositella syötävän mitään vaan energiaa voi hankkia juomalla urheilujuomaa.

Voiko urheilija syödä herkkuja?

=- Urheilijankaan ei tarvitse syödä sataprosenttisesti hyvin, sillä hän saa käydä välillä pitsalla ja syödä herkkuja. Borg kannustaakin ihmisiä rohkeiksi ruokaherkuttelijoiksi: vakavat syömishäiriöt voi välttää, jos uskaltaa syödä ruokaa niin paljon, Mitä keho kertoo.

Paljonko urheilijan pitää syödä?

Urheilijoiden hiilihydraattien tarve on 4–10 g/kg/vrk. Urheilijan proteiinin tarve on 1,4–2,0 g/kg/vrk, ja erityistilanteissa 2,0–2,5 g/kg/vrk. Kaikki urheilijat tarvitsevat ruokavaliosta myös hyviä rasvoja.

Mikä on terveellisin aamupala?

Aamupalan on hyvä sisältää kuitupitoista hiilihydraatinlähdettä, kuten täysjyväleipää, puuroa, sokeroimatonta mysliä, kaurahiutaleita, leseitä. Sopiva annos olisi esimerkiksi 2 palaa leipää, 3 dl puuroa tai 0,5-1 dl mysliä tai kaurahiutaleita.

Mitä syödä aamupalaksi kun laihduttaa?

Ruisleipä tai muu kuitupitoinen leipä on hyvä perusta aamupalalle: pari palaa leipää, päälle margariinia ja vaikka kinkkua ja kasviksia. Lisäksi sokeritonta jogurttia ja marjoja tai hedelmiä. Moni juo aamulla tuoremehua, mutta itse suosittelen mieluummin syömään hedelmän hedelmänä ja juomaan vettä.

Onko banaani hyvä aamupala?

Banaani on kiireisen välipala, joka kulkee mukana laukussa ja on helppo syödä missä vain. Banaani voi olla houkutteleva valinta myös aamupalaksi, kun liikkeelle pitäisi jo lähteä mutta aamiainen on vielä syömättä. Ravitsemustieteilijä Daryl Gioffren mukaan banaania ei kuitenkaan kannattaisi syödä heti aamusta.

Mitä syödä peliä edeltävänä päivänä?

Peliä edeltävän aterian sopiva aika on 4-5 tuntia ennen peliä, koska jännitys usein hidastaa ruuan sulatusta. Tällä aterialla on tärkeää syödä myös paljon hiilihydraatteja. Vältä rasvaisia (rasvaiset lihat, leivokset jne) ja kuitupitoisia ruokia (ruisleipä, kasvikset) niiden hitaan sulamisen vuoksi.

Mitä kannattaa syödä ennen kisoja?

Ennen starttia kannattaa syödä kevyt hiilihydraattipitoinen aamupala esim. leipää, banaania, jogurttia, mehukeittoa ja juoda hiilihydraattipitoisia juomia, kuten urheilujuomaa, mehua, virvoitusjuomia noin 1-2 tuntia ennen lähtöhetkeä.