Mitä oireita osteoporoosi aiheuttaa?

Miten osteoporoosi oireilee (osteoporoosin oireet)? Osteoporoosi vaikuttaa luun lujuuteen, mikä voi aiheuttaa luiden helpompaa murtumista. Osteoporoosi ei kuitenkaan oireile, eikä sitä voi tuntea mitenkään. Kun syntyy osteoporoosiin liittyvä luun murtuma, on taustalla usein ollut luukatoa jo vuosia.

Mikä altistaa osteoporoosille?

Osteoporoosin syyt tupakointi. liiallinen laihuus, etenkin syömishäiriö anorexia nervosa. kuukautisten loppuminen (vaihdevuodet) tavallista aikaisemmin. vähäinen kalsiumin saanti ravinnossa.

Voiko osteoporoosia hoitaa ilman lääkkeitä?

Osteoporoosilääkityksen rinnalle tarvitaan aina osteoporoosin hyvä lääkkeetön omahoito: monipuolinen ravitsemus, riittävä kalsiumin, D-vitamiinin ja proteiinin saanti, säännöllinen liikunta, kaatumisen ehkäisy sekä lepo ja uni.

Mikä paras lääke osteoporoosiin?

Luun hajoamista estävät bisfosfonaatit ovat osteoporoosin tärkein lääkehoito. Muita hoitovaihtoehtoja ovat denosumabi ja vaihdevuosioireista kärsiville hormonikorvaushoito. Hyvin vaikeaa osteoporoosia voidaan hoitaa luun rakentumista lisäävillä lisäkilpirauhashormonivalmisteilla.

Voiko osteoporoosin parantaa?

Osteoporoosi on pitkäaikaissairaus, josta on mahdollista parantua. Tavallisesti luuntiheysmittauksessa saadun diagnoosin jälkeen tulee selvittää, onko osteoporoosin aiheuttanut jokin tila, sairaus tai lääkehoito ja pyrkiä hoitamaan mahdollinen osteoporoosin aiheuttaja.

Onko osteoporoosi vaarallista?

Osteoporoosi oireilee paitsi selkeinä luunmurtumina, myös asennon muuttumisena, pituuden menetyksenä tai selkäkipuna, jolle ei löydy selkeää syytä. Hoitamattomana osteoporoosi voi aiheuttaa elämänlaatua heikentävän luunmurtumien sarjan.

Minkä alan lääkäri hoitaa osteoporoosia?

Endokrinologiaan erikoistuneen lääkärin vastaanotolla tutkitaan ja hoidetaan hormonituotantoon liittyviä ongelmia ja sairauksia. Hormoneja tuottavien elinten sairaudet, kuten sokeritauti, osteoporoosi, lihavuus ja kilpirauhasen sairaudet, voivat johtua hormonien liikatuotannosta tai niiden puutteesta.

Onko Osteoporoosissa kipuja?

Pelkkä osteoporoosi ei aiheuta selviä oireita, kipuja esiintyy vain harvoin. Ongelmat aiheutuvat luunmurtumista. Osteoporoottiset murtumat ovat yleisimpiä selkänikamissa, jolloin pituus lyhenee ja ryhti painuu kumaraan. Lievä selkänikamien painuminen kasaan ei aina aiheuta oireita.

Mihin elimistöön osteoporoosi liittyy?

Osteoporoosi on luuston sairaus, jossa luun tiheys ja laatu ovat heikentyneet siinä määrin, että se altistaa murtumille. Ehkäisyn kannalta tärkeimmät asiat ovat riittävä kalsiumin ja D-vitamiinin saanti, oikeat ravinto- ja liikuntatottumukset, tupakoimattomuus ja kaatumisten ehkäisy.

Missä osassa kehoa osteoporoosi ilmenee?

Osteoporoosi ilmenee tyypillisimmin ranteen, reisiluun kaulan ja selkärangan nikamien luhistumamurtumina.