Mitä on Opaali?

Opaali on amorfinen piimineraali, joka sisältää paljon kidevettä. Opaali koostuu mikroskooppisen pienistä piioksidipalloista, jotka ovat järjestäytyneet säännöllisesti. Tämä järjestäytyminen saa aikaan valon diffraktiota, mikä aiheuttaa opaalille tyypillisen kirjavan värileikin.

Minkä värinen on Opaali?

Jalo-opaaleissa erotetaan kaksi eri ryhmää: valkoiset tai vaaleat opaalit, ja harvinaisemmat mustat opaalit. Mustien opaalien perusväri on tummanharmaa, tummansininen, tummanvihreä tai harmaanmusta. Täysin mustat opaalit ovat erittäin harvinaisia. Vaaleat opaalit voivat olla maitomaisen läpikuultavia.

Onko Opaali jalokivi?

Perinteisten jalokivien, kuten timantin, rubiinin, safiirin, smaragdin ja opaalin, osalta Suomi on tuonnista riippuvainen maa. Vähemmän arvokkaiden korukivien suhteen tilanne on parempi. Tunnetuin korukivemme spektroliitti, sateenkaaren väreissä hehkuva labradoriitti-maasälpä, on tärkeä vientituote.

Miten Opaali syntyy?

Opaali syntyy saostumalla haihtuvista SiO2-pitoisista vesiliuoksista mikroskooppisen pieninä pallosina hiekkakiviin tai vulkaanisiin kivilajeihin. Myös kuumissa lähteissä voi syntyä opaalia. Opaali on amorfinen eli sitä ei esiinny kiteisessä muodossa.

Minkä värinen on safiiri?

Safiiri ei ole aina vain sininen, vaan niitä on saatavilla lähes kaikissa sateenkaaren väreissä. Väri voi olla sininen, vihreä, keltainen, väritön tai monivärinen. Tunnetuin väri on sininen, jonka aiheuttavat pienet pitoisuudet rautaa ja titaania, violetin aiheuttaa vanadiini.

Minkä värinen on Ametisti?

Ametisti on kvartsiryhmän mineraali jonka väri vaihtelee vaalean sinipunervasta tummaan violettiin. Parhaimmat laadut ovat läpinäkyviä ja syvän violetteja.

Onko topaasi jalokivi?

Topaasi on yksi kovimmista jalokivistä, koska sen kovuus on 8/10 Mohsin asteikolla. Vaikka Topas-kiven kovuus on korkea, se on helposti murtuva palasiksi ja siksi niistä on huolehdittava, jos käytät niitä korussa.

Mikä on maailman arvokkain jalokivi?

Tällä hetkellä perinteisistä jalokivistä karaattihinnaltaan kallein on smaragdi. Maailman arvokkain jalokivi on kuitenkin Cullinan-luonnontimantista leikattu Cullinan I eli Suuri Afrikan tähti -niminen timantti, joka kuuluu Britannian kruununjalokiviin. Se painaa 530,20 karaattia.

Onko Opaliitti lasia?

Opaliitti on synteettistä lasia, eli laboratoriotuotos. Siitä huolimatta se on löytänyt tiensä monien kivikokoelmaan ja sydämeen, ja sillä sanotaan olevan hoitavia ominaisuuksia ja omat energiansa siinä missä muillakin kivillä.

Onko Suomessa Ametistia?

Lapissa Luostolla Lampivaarassa sijaitsee ametistikaivos, jota pitää yllä Kaivosyhtiö Arctic Ametisti Oy. Suomen suurin yksittäinen ametistikide Pelkosenniemen Lampivaarasta läheltä Luostoa on löytynyt 1980-luvun lopulla.