Mitä ovat luottotiedot?

Luottotiedot ovat tietoja, jotka kuvaavat yksityishenkilön tai yrityksen maksukykyä tai halukkuutta. Niitä hyödynnetään esimerkiksi asunnon vuokrauksen yhteydessä sekä luottoa myönnettäessä.

Mistä tietää että on luottotiedot?

Suomen Asiakastieto ja Bisnode vastaavat Suomessa luottotietojen tarkistuksesta. Voit tarkistaa omat luottotietosi ilmaiseksi kerran vuodessa joko sähköisesti tai lähettämällä kirjallisen pyynnön jompaankumpaan palveluun. Kuluttaja voi myös selvittää, katsooko joku hänen luottotietojaan rekisteristä.

Mitä tapahtuu kun luottotiedot menee?

Maksuhäiriömerkintä eli kansanomaisesti luottotietojen menetys aiheuttaa suuria ongelmia ihmiselle, joka saa tämän merkinnän. Maksuhäiriömerkinnän saaneen henkilön on lähes mahdotonta saada luottokorttia, ottaa pankkilainaa ilman takaajaa tai ostaa tavaroita laskulla. Myös asunnon vuokraaminen hankaloituu.

Miten voi menettää luottotiedot?

Tavallisimmin maksuhäiriömerkinnän saa, kun tuomioistuin antaa velasta maksutuomion tai velallinen todetaan ulosotossa varattomaksi. Merkinnän voi saada myös muun muassa silloin, kun lasku on ollut maksamatta vähintään 60 päivää alkuperäisestä eräpäivästä. Myös näistä saat tiedon etukäteen.

Milloin luottotiedot poistuu?

Maksuhäiriömerkintä on voimassa 2–3 vuotta. Merkintä poistuu kuitenkin kuukauden kuluttua siitä, kun siihen johtanut velka on maksettu ja maksusta on ilmoitettu luottotietorekisteriin. Maksuhäiriömerkintöjen voimassaoloaika tarkoittaa, miten kauan merkintä näkyy luottotietorekisterissä.

Milloin luottotiedot palautuu?

Maksuhäiriömerkintä kestää 2-4 vuotta, kun taas velkojen vanheneminen kestää 5-20 vuotta. Milloin luottotiedot palautuu takaisin? Uuden lain myötä luottotiedot palautuvat kuukauden päästä siitä kun ulosotossa oleva velka on maksettu.

Saako vuokranantaja tarkastaa luottotiedot?

Vuokranantajalla on oikeus tarkastaa luottotiedot ennen vuokrasopimuksen allekirjoittamista. Vuokrauksen jälkeen luottotietoja voi tarkastaa vain vuokralaisen suostumuksella tai perinnän suunnittelua varten.

Mistä näkee milloin saa luottotiedot takaisin?

Merkintä poistuu kuukauden kuluttua siitä, kun siihen johtanut velka on maksettu. Maksusta pitää olla myös ilmoitettu luottotietorekisteriin. Mistä näkee milloin luottotiedot saa takaisin? Voit tarkistaa maksutta omat luottotietosi Omatieto-palvelun kautta Asiakastiedon luottotietorekisteristä kerran 12 kuukaudessa.

Mitä vuokranantaja näkee kun katsoo luottotietoja?

Kun vuokranantaja tarkastaa luottotiedot, hän näkee maksuhäiriöhistoriasi. Mitään sen mystisempää tietoa ei tätä kautta ole jaossa. Toisin kuin joskus luullaan, ei maksuhäiriöksi lasketa vielä tavallista laskun myöhästymistä.

Meneekö luottotiedot jos lasku menee perintään?

Pelkkä muistutus- tai perintäkirjeen saaminen ei aiheuta maksuhäiriömerkintää. Maksuhäiriömerkinnän saa tavallisesti vasta silloin, kun laskua ei perintätoimiston maksuvaatimuksesta huolimatta makseta ja asia ratkaistaan käräjäoikeudessa ns. oikeudellisessa perinnässä.