Mitä tapahtuu kun luottotiedot menee?

Maksuhäiriömerkintä eli kansanomaisesti luottotietojen menetys aiheuttaa suuria ongelmia ihmiselle, joka saa tämän merkinnän. Maksuhäiriömerkinnän saaneen henkilön on lähes mahdotonta saada luottokorttia, ottaa pankkilainaa ilman takaajaa tai ostaa tavaroita laskulla. Myös asunnon vuokraaminen hankaloituu.

Mistä tietää että luottotiedot ovat kunnossa?

Suomen Asiakastieto ja Bisnode vastaavat Suomessa luottotietojen tarkistuksesta. Voit tarkistaa omat luottotietosi ilmaiseksi kerran vuodessa joko sähköisesti tai lähettämällä kirjallisen pyynnön jompaankumpaan palveluun. Kuluttaja voi myös selvittää, katsooko joku hänen luottotietojaan rekisteristä.

Mitä ovat luottotiedot?

Luottotiedot ovat tietoja, jotka kuvaavat yksityishenkilön tai yrityksen maksukykyä tai halukkuutta. Niitä hyödynnetään esimerkiksi asunnon vuokrauksen yhteydessä sekä luottoa myönnettäessä.

Milloin luottotietoihin tulee merkintä?

Tavallisimmin maksuhäiriömerkinnän saa, kun tuomioistuin antaa velasta maksutuomion tai velallinen todetaan ulosotossa varattomaksi. Merkinnän voi saada myös muun muassa silloin, kun lasku on ollut maksamatta vähintään 60 päivää alkuperäisestä eräpäivästä. Myös näistä saat tiedon etukäteen.

Mitä vuokranantaja näkee kun katsoo luottotietoja?

Kun vuokranantaja tarkastaa luottotiedot, hän näkee maksuhäiriöhistoriasi. Mitään sen mystisempää tietoa ei tätä kautta ole jaossa. Toisin kuin joskus luullaan, ei maksuhäiriöksi lasketa vielä tavallista laskun myöhästymistä.

Kauanko kestää että luottotiedot palautuu?

Vaikka velka olisikin maksettu jo pois ja ulosotto päättynyt, ei maksuhäiriömerkintä poistu automaattisesti luottorekisteristä. Luottotietojen palautuminen kestää tilanteesta riippuen 2-4 vuotta.

Mitä tietoja luotonantaja näkee?

Luotonantajat ilmoittavat luottotietorekisteriin tiedot myöntämistään luotoista sekä luoton tapahtumista ja muutoksista. Tällaisia muutoksia ovat esimerkiksi lyhennykset, luottosopimuksen muutokset sekä maksuviiveet.

Missä ajassa luottotiedot palautuu?

Luottotiedot takaisin 2023 – Usein kysyttyä Miten luottotiedot saa takaisin? Maksuhäiriömerkintä on voimassa kahdesta kolmeen vuotta. Merkintä poistuu kuukauden kuluttua siitä, kun siihen johtanut velka on maksettu. Maksusta pitää olla myös ilmoitettu luottotietorekisteriin.

Voiko luottotiedot saada nopeammin takaisin?

Vaikka lakiuudistuksen myötä maksuhäiriömerkinnät poistuvat nopeammin ja luottotiedot on mahdollista saada takaisin jo kuukauden kuluttua velkojen maksamisesta, tulee raha-asioiden kanssa olla tarkkana. Luottotietojen saaminen takaisin entistä nopeammin lisää myös kuluttajan vastuuta rahankäyttöön liittyen.

Milloin UMV merkintä poistuu?

UMV, ulosottomenettelyssä todettu varattomuus tai muu este. Voimassaoloaika kolme (3) vuotta. UMS, ulosottomenettelyssä todettu varattomuus tai muu este, kun velalliselta ei ole suppeassa ulosotossa löytynyt varoja velan suorittamiseksi. Voimassaoloaika kolme (3) vuotta.