Mitä ovat valmisteverot?

Valmistevero on välillinen vero, joka kohdistuu tuotteen kulutukseen tai käyttöön. Valmisteveron tarkoitus on pääasiassa kartuttaa valtion verotuloja, mutta useisiin valmisteveroihin liittyy myös muita tavoitteita, kuten ympäristö- tai terveysohjaukseen liittyviä tavoitteita.

Kuka maksaa valmisteveroa?

Valmisteveroja maksavat esimerkiksi energiayhtiöt, virvoitusjuomien valmistajat, panimot, tupakkayhtiöt ja kaivosyhtiöt. Voit hakea valmisteverolupaa, rekisteröityä ja tehdä valmisteveroilmoituksen OmaVerossa. OmaVerosta pääset verkkopankkiisi maksamaan valmisteveron.

Mitä ovat välilliset verot?

Välillisiä veroja ovat arvonlisävero sekä alkoholin, tupakan ja energian valmisteverot. Yhteistä arvonlisäverojärjestelmää sovelletaan yleisesti tuotteisiin ja palveluihin, joita ostetaan ja myydään EU:ssa kulutustarkoituksessa. Valmisteveroja peritään tiettyjen tuotteiden myynnistä tai käytöstä.

Onko Suomessa makeisvero?

Makeisvero poistettiin Suomen verojärjestelmästä vuonna 1999.

Voiko alkoholia tilata ulkomailta?

Kun tilaat alkoholijuomia EU:n ulkopuolelta, sinun pitää maksaa tuotteen hinnan ja mahdollisten kuljetuskustannusten lisäksi myös verot, jotka koostuvat arvonlisäverosta, mahdollisesta tullimaksusta ja valmisteveroista. Verojen määrään vaikuttaa muun muassa se, mikä alkoholijuoma on kyseessä.

Mikä on Juomapakkausvero?

Juomapakkausveron tarkoitus on vähentää kertakäyttöisten juomapakkausten käyttöä. Juomapakkausveron ohjausvaikutus on ollut merkittävä ja veropohja on jatkuvasti pienentynyt. Juomapakkausvero on 51 senttiä litralta pakattua tuotetta. Juomapakkausveron verokertymä oli 16 miljoonaa euroa vuonna 2022.

Mikä on alkoholin arvonlisävero?

Tämä johtuu siitä, että alkoholi esimerkiksi kuuluu 24%:n verokantaan, ravintola- ja ateriapalvelut kuuluvat 14%:n verokantaan ja kulttuuri- ja viihdetilaisuuksien sisäänpääsymaksut taas kuuluvat 10%:n verokantaan.

Mihin maahan valmistevero maksetaan?

Valmisteverot on pääsääntöisesti maksettava siinä maassa, jossa alkoholia ja tupakkaa kulutetaan. Tähän sääntöön on kuitenkin poikkeuksia, kun kyse on yksityishenkilöiden matkustamisesta EU-maiden välillä.

Paljonko Viinapullossa on veroa?

Veronmaksajien mukaan bensiinilitran hinnasta noin kaksi kolmannesta on veroa. Viinapullon hinnasta veroa on peräti 82 prosenttia ja tupakka-askista jopa 88 prosenttia.

Onko perintövero välitön?

Perintövero ei tule välittömästi maksettavaksi, vaan perinnön saajalla on aikaa valmistautua verojen maksuun vuodesta puoleentoista vuoteen vainajan kuolemasta.