Mitä Pörssiyhtiö tarkoittaa?

Pörssiyhtiöllä tarkoitetaan yritystä, jonka osakkeilla käydään julkista kauppaa arvopaperipörssissä. Osakkeet toisin sanoen noteerataan arvopaperipörssin pörssilistalla ja pörssiyhtiötä voidaankin kutsua myös listayhtiöksi.

Mitä hyötyä pörssiin listautumisesta?

Miksi listautua pörssiin? Tärkein syy listautua on tyypillisesti pääoman hankkiminen kasvun rakentamiseen, mutta listautuminen tuo myös muita hyötyjä. Pörssilistaus lisää tunnettuutta ja uskottavuutta asiakassuhteiden rakentamisessa ja auttaa myös houkuttelemaan entistä paremmin uusia kansainvälisiä osaajia.

Miten pörssikurssit määräytyvät?

Osakekurssit eli osakkeiden hinnat vaihtelevat sijoittajien osto- ja myyntihalujen eli kysynnän ja tarjonnan mukaan. Jos yhtiön odotetaan parantavan tulostaan, sen osakkeista kannattaa maksaa enemmän ja kurssi nousee. Päinvastaisessa tilanteessa kurssi laskee. Yleinen talouskehitys vaikuttaa osakemarkkinoihin.

Miksi pörssiyhtiö ostaa omia osakkeita?

Useimmiten yritykset ostavat omia osakkeitaan, jotta ne voidaan mitätöidä hankinnan jälkeen. – Kun osakkeita ostetaan pois pörssistä ja mitätöidään, yhtiön omistajien määrä sekä osakemäärä pienenevät. Samaa kakkua on jakamassa pienempi joukko. Tällöin osakekohtaiset tunnusluvut paranevat.

Kuka omistaa pörssin?

Helsingin pörssi on perustettu vuonna 1912, ja se kuuluu nykyään ruotsalaiseen OMX-konserniin. OMX siirtyi yhdysvaltalaisen Nasdaqin omistukseen vuonna 2007 tehdyllä kaupalla ja muodosti vuonna 2008 NASDAQ OMX Groupin. Sen edeltäjä, Helsingin Pörssiyhdistys, perustettiin vuonna 1862.

Kuka päättää listautumisesta?

Hallitus hyväksyy allokaation ja tekee päätöksen listautumisen toteuttamisesta. Tämän jälkeen on vielä edessä osakkeiden rekisteröinti sijoittajien arvo-osuustileille.

Miten pörssi toimii?

Osakemarkkinoiden toimintaperiaate on melko yksinkertainen. Osakemarkkinat toimivat huutokaupan tapaan. Ostaja kertoo mihin hintaa haluaa osaketta ostaa ja myyjä mihin hintaan haluaa osakkeen myydä. Pörssi seuraa kunkin noteeratun osakekannan tarjontaa ja kysyntää ja hintojen kohdatessa osakkeet vaihtavat omistajaa.

Voiko perheyritys hakeutua pörssiin?

Kun perheyrityksen omistus laajenee, yritysomaisuudesta voidaan haluta tehdä likvidimpää, jotta omistusosuuksia on helpompi muuttaa. ”Perheyritys saattaa hakeutua pörssiin, kun omistajia tulee enemmän ja tulee eri näkemyksiä yrityksen suunnasta.

Voiko osakkeita ostaa kun pörssi on kiinni?

Toimeksiantoja voi tehdä milloin vain, mutta myynti ja osto tapahtuvat vasta pörssin ollessa auki. Pörssissä toimeksiantoja voidaan suorittaa pörssin aukioloaikoina.

Mihin kannattaa sijoittaa kun osakkeet laskevat?

Sijoittajalla on runsaasti keinoja hyötyä kurssilaskusta. Rahastojen, lyhyeksi myymisen ja johdannaisten avulla sijoittaja voi rikastua silloin, kun osakkeiden kurssit laskevat. Mandatum Kontra -rahasto sijoittaa varansa korkomarkkinoille ja johdannaisiin, joiden arvo nousee kurssien laskiessa.