Mitä ravinto on?

Ravinto on ainetta, jota kaikki eliöt käyttävät energianlähteenä. Yleensä ravinto on peräisin eläimistä tai kasveista. Ravinto koostuu pääasiassa tärkeimmistä ravintoaineista hiilihydraatista, proteiinista ja rasvasta. Ravinnossa tulee olla myös hivenaineita ja vitamiineja, jotka ovat elämälle välttämättömiä.

Mikä on terveellinen Ruokarytmi?

Elimistö tarvitsee ruokaa tasaisin väliajoin. Siksi kannattaa syödä 3−4 tunnin välein. Terveellisen syömisen kivijalka on säännöllinen ateriarytmi. Kun heräät aamulla, ovat energiavarastosi tyhjät yön jäljiltä, mutta elimistösi on aktiivinen.

Pitääkö talvella syödä D-vitamiinia?

Useilla henkilöillä veren D-vitamiinipitoisuus laskee talven aikana, vaikka he käyttävät suositusten mukaista annosta. Nykyisten suositusten mukaan sekä lasten että terveiden aikuisten kannattaisi ottaa talvikuukausien aikana D-vitamiinilisää.

Mikä on ravintosisältö?

Ravintoarvot ovat keskiarvoja, jotka perustuvat valmistajan tekemään analyysiin, käytettyjen ainesosien tunnettuihin tai todellisiin keskiarvolukuihin perustuviin laskelmiin tai yleisesti tunnettuun ja hyväksyttyyn tietoon perustuviin laskelmiin.

Mikä on tärkein vitamiini?

Terveyden ja hyvinvoinnin kannalta tärkeimpiä vitamiineja ovat A-, C-, D-, E- ja K-vitamiinit sekä 8 eri B-vitamiinia, jotka on lueteltu alla. Vitamiinien tehtäviä ja lähteitä kuvataan tarkemmin seuraavaksi. Suomalaisten kannattaa kiinnittää erityistä huomiota riittävään D-vitamiinin ja foolihapon saantiin.

Mikä ruoka pitää hyvin nälkää?

Nälän poissa pitävä ruoka koostuu esimerkiksi kuitupitoisesta täysjyväpastasta tai -riisistä ja laadukkaista proteiinin lähteistä kuten kalasta, palkokasveista tai kanasta sekä runsaasta vihanneslastista lautasella.

Montako kertaa päivässä on hyvä syödä?

THL:n suosituksen mukaan sekä aikuisten että lasten tulisi syödä noin 3–4 tunnin välein. Päivässä tulisi syödä 5–6 kertaa. Kun verensokeri pysyy tasaisena, on helpompi välttää ahmimista. Siksi pienet annokset usein ovat parempia kuin harvoin syödyt suuret annokset.

Onko iltapala tärkeä?

– Sopiva iltapala auttaa nukahtamaan ja estää sen, että nälkä herättää yöllä. Iltapala auttaa myös siihen, ettei nälkä estä uudelleen nukahtamista, jos yöllä herää jostain syystä. Lisäksi kevyt iltapala edistää hyvää vuorokausirytmiä. Nimenomaan kevyenä iltapala kannattaa pitää.

Missä ruuassa on paljon hiilihydraatteja?

Tärkeimpiä hiilihydraattien lähteitä ovat viljatuotteet, kasvikset, peruna, hedelmät ja marjat. Saat sopivasti hiilihydraatteja ja kuitua kun: Lisäät kuitupitoisten hiilihydraattien saantia (esim. täysjyvävilja, kasvikset)

Mikä määrä proteiinia on liikaa?

Proteiineja ei kannata nauttia yli tarpeen. Vaikka proteiini onkin lihasten rakennusaine, niin ylimääräisestä proteiinista ei muodostu lihasta, vaan rasvakudosta. Proteiinin saantia ei siis useinkaan ole tarpeen nostaa päivässä yli kahta grammaa painokiloa kohden.