Mitä tarkoittaa lääkekorvaukset?

Saat korvausta lääkkeistä, kliinisistä ravintovalmisteista ja perusvoiteista, jotka on määrätty reseptillä sairautesi hoitoon, ja joille on vahvistettu korvattavuus. Sosiaali- ja terveysministeriön yhteydessä toimiva Lääkkeiden hintalautakunta (Hila) päättää valmisteiden korvattavuudesta.

Paljonko on Lääkekorvaus?

peruskorvaus 40 % lääkkeen hinnasta tai viitehinnasta. alempi erityiskorvaus 65 % lääkkeen hinnasta tai viitehinnasta. ylempi erityiskorvaus 100 % lääkkeen hinnasta tai viitehinnasta (asiakas maksaa kuitenkin 4,50 euron omavastuun jokaisesta ostamastaan lääkkeestä, joka kuuluu tähän korvausluokkaan).

Mitä tarkoittaa lääkkeen peruskorvaus?

Peruskorvaus on 40 % lääkkeen hinnasta tai viitehinnasta. Alempi erityiskorvaus on 65 % lääkkeen hinnasta tai viitehinnasta. Ylempi erityiskorvaus on 100 % lääkkeen hinnasta tai viitehinnasta 4,50 euron lääkekohtaisen omavastuun ylittävältä osalta.

Mitä tarkoittaa Kelan Lääkekorvaus?

Sairausvakuutus korvaa sairauden hoitoon tarkoitettujen reseptilääkkeiden kustannuksista 40, 65 tai 100 prosenttia. Täysin korvattavista lääkkeistä asiakas maksaa kuitenkin aina 4,50 euroa. Korvauksen saa suoraan apteekista esittämällä Kela-kortin.

Miten saada Lääkekorvausta?

Voit saada korvausta vain niistä valmisteista, joille sosiaali- ja terveysministeriön yhteydessä toimiva Lääkkeiden hintalautakunta (Hila) on vahvistanut korvattavuuden. Korvausta maksetaan alkuomavastuun täyttymisen jälkeen. Täytä lomake Suomessa syntyneet lääkekustannukset SV 178 (pdf).

Miten hakea Lääkekorvausta?

Lääkkeiden korvaus lasketaan prosentteina suoraan lääkkeen viitehinnasta (edullisin vastaava lääkevaihtoehto) tai hinnasta. Jos korvausta ei saa apteekissa, voi sitä hakea Kelasta jälkikäteen. Korvausta haetaan lomakkeella SV 178 ja tarvittavilla liitteillä kuuden kuukauden kuluessa lääkkeen ostamisesta.

Mistä tietää onko Lääkekatto täynnä?

Vuosiomavastuu eli lääkekatto Vuonna 2023 vuosiomavastuu on 592,16 euroa. Jos vuosiomavastuusi ylittyy, sinulla on oikeus lääkkeiden lisäkorvaukseen. Tällöin maksat loppuvuoden ajan jokaisesta korvattavasta valmisteesta 2,50 euron omavastuun. Voit seurata vuosiomavastuusi kertymistä OmaKelassa.

Saako lääkkeet ilman Kela-korvausta?

Lääkekorvaussäännökset ja -ohjeet koskevat vain korvattuna toimitettavia lääkeostoja. Asiakas voi samalla asiointikerralla halutessaan ostaa korvattavan lääkemäärän lisäksi samaa lääkettä myös ilman korvausta, ellei kerralla toimitettavaa lääkemäärää ole rajoitettu.

Onko lääkkeet reseptillä halvempia?

Jos lääkkeen ostaa reseptillä, lääkkeen hintaan lisätään reseptin toimitusmaksu 2,39 € eikä lääkkeestä tule Kela-korvausta. Tällöin lääkkeen hinta on siis asiakkaalle 2,39 € kalliimpi kuin ilman reseptiä ostettuna. 4.

Milloin lääkkeestä sää Kela korvauksen?

Saat korvausta ostamistasi lääkkeistä sen jälkeen, kun alkuomavastuusi on täyttynyt. Alkuomavastuu on 50 euroa kalenterivuodessa. Korvausta voit saada vain niistä reseptillä ostamistasi lääkkeistä, perusvoiteista ja kliinisistä ravintovalmisteista, joille lääkkeiden hintalautakunta (Hila) on vahvistanut korvattavuuden.