Miten alkoholi vaikuttaa diabetekseen?

Diabeteksessa liian alhainen verensokeri alkoholin käytön yhteydessä uhkaa silloin, kun käytetään insuliinia tai sulfonyyliurea-ryhmään kuuluvia tabletteja. Alkoholi estää sokerin uudismuodostusta maksassa, minkä vuoksi alhaisen verensokerin yllättäessä elimistön omat korjaustoimenpiteet jäävät vajaiksi.

Voiko alkoholi aiheuttaa diabeteksen?

– Jos henkilö juo paljon ja toistuvasti alkoholia, voi se aiheuttaa haimatulehduksen seurauksena diabeteksen. Runsas alkoholinkäyttö voi siis aiheuttaa tietyntyyppisen diabeteksen, joka on erilainen kuin päädiabetestyypit, kertoo Diabetesliiton ylilääkäri Pirjo Ilanne-Parikka Iltalehdelle.

Mitä alkoholi tekee Verensokerille?

Verensokeri voi laskea liikaa Alkoholin vaikutuksen alaisena liian matalasta verensokerista ja sokista toipuminen huonontuu ja hypoglykemia voi jatkua pitkään, koska sokeria ei vapaudu maksasta. Verensokeri ei korjaannu glukagonilla. Verensokerin liiallisen laskun vaara lisääntyy jo lievässä päihtymystilassa.

Voiko alkoholi nostaa verensokeria?

Useat alkoholijuomat sisältävät runsaasti nopeita hiilihydraatteja, jotka nostavat verensokeria huomaamatta. Tällaisia juomia ovat erilaiset liköörit sekä makeat siiderit ja lonkerot. Myöskään kirkkaat viinat eivät sovellu diabeetikoille, sen vähempää kuin muillekaan, korkean alkoholipitoisuuden vuoksi.

Mitä Liika alkoholin käyttö aiheuttaa?

Säännöllinen runsas alkoholin käyttö voi vaurioittaa lähes jokaista elintä. Yleisimpiä alkoholin käyttöön liittyviä terveyshaittoja ovat alkoholin vaikutukset erilaisiin syöpäsairauksiin, uneen ja mielenterveyteen sekä verenkierto- ja ruuansulatuselimistön sairauksiin sekä tapaturmiin.

Miksi Diabetes ja alkoholi on huono yhdistelmä?

Verensokerin lasku on alkoholin vaikutuksen alaisena diabeetikolle vaarallisempaa kuin muulloin, koska alkoholi estää sokerin vapautumista maksasta.

Voiko diabeetikko juoda viiniä?

Diabeetikon tulisi käyttää alkoholia vain, jos diabeteksen hoitotasapaino on hyvä (HbA1c < 8%). Nainen saisi käyttää enintään yhden ja mies enintään kaksi "ravintola-annosta" (yksi annos on 12 cl viiniä tai yksi pullo olutta) päivässä. Runsaasti sokeria sisältäviä alkoholijuomia tulisi välttää. Miten välttää diabeteksen? Ruokatottumusten tarkistaminen varsinkin rasvan määrän ja laadun sekä ravintokuitujen suhteen, liikapainon välttäminen ja liikunnan lisääminen sekä tupakoimattomuus. Jos suvussa on diabetesta, kannattaa jo nuorena huolehtia siitä, että paino, verenpaine, veren rasva-arvot ja verensokeri pysyvät suositellulla tasolla. Mikä aiheuttaa diabetesta? Munuaissairaus eli nefropatia. Silmänpohjamuutokset eli retinopatia. Kohonnut kolesteroli. Sydän- ja aivoinfarkti. Valtimosairaudet. Pienten hermojen vaurioituminen eli diabeettinen neuropatia. Jalkaongelmat ja haavat. Hammas- ja suusairaudet. Mikä on runsas alkoholin käyttö? Alkoholin käytön korkean riskin rajaksi on arvioitu miehillä 6–7 annosta päivässä tai 23–24 annosta viikossa. Naisilla vastaava määrä on 5–6 annosta päivässä tai 12–16 annosta viikossa. Nämä luvut katsotaan jo hälytysrajaksi, jolloin alkoholinkäyttöön on viimeistään syytä puuttua.