Miten saa vatsan turvotuksen pois?

Säännöllinen liikkuminen ja liiallisen istumisen vähentäminen helpottavat yleensä vatsan turvotusta. Liikunta nopeuttaa suolikaasun ja ulosteen läpikulkuaikaa paksusuolessa. Hyvä tavoite on liikkua itselleen mieluisalla tavalla vähintään tunnin verran 3–5 kertaa viikossa.

Miten saa ilmaa pois vatsasta?

Jos olet istunut koko päivän ja vatsa tuntuu ilmapallolta, lähde kävelylenkille. Liikunta auttaa saamaan kaasut liikkeelle. Myös jooga- tai pilates-liikkeet voivat tuoda helpotuksen. Esimerkiksi jalan halaus auttaa poistamaan ilmaa vatsasta.

Mitä syödä kun vatsaa turvottaa?

– Tietyt kaasua helposti muodostavat ruoka-aineet voivat joillekin henkilöille aiheuttaa turvotusta. Esimerkiksi kaalit, sipulit, sienet, palkokasvit, omena, päärynä, vesimeloni sekä ruis- ja vehnäleipä sisältävät huonommin suolistossa sulavia hiilihydraattiyhdisteitä.

Mikä tekee hyvää suolistolle?

Hyvinvoivan suoliston perustana on terveellinen ja monipuolinen ruokavalio. Suolisto rakastaa kasviksia ja täysjyväkuituja – syö siis niitä päivän jokaisella aterialla. Myös hedelmät, marjat ja hyvät kasvirasvat hellivät suolistoa. Ruokkimalla hyvin suolistobakteereja huolehdit suolistosi ja jopa ihosi hyvinvoinnista.

Miksi vatsa on aina turvoksissa?

Vatsan turvotus on yleinen oire. Se voi johtua ilman nielemisestä, imeytymishäiriöstä, lihavuudesta, gastrointestinaalisesta tukoksesta taikka vatsaontelossa olevasta tuumorista tai nesteestä. Kun elimellistä syytä ei löydy, turvotus liittyy usein toiminnalliseen dyspepsiaan tai ärtyvän suolen oireyhtymään.

Miksi vatsa turpoaa palloksi?

Mistä turvotus voi johtua? Runsas vehnän ja rukiin kulutus voi saada mahan turpoamaan palloksi. Kahvi, energiajuomat ja muut kofeiini- ja hiilihappopitoiset juomat, sekä siideri ja olut voivat myös aiheuttaa vatsan pömpötystä. Kaikissa edellä mainituissa ruoka-aineissa on huonosti imeytyviä FODMAP-hiilihydraatteja.

Miksi aamulla Pierettää?

Aamulla vatsan turvotus on vähimmillään, mutta kun ryhti päivän aikana huononee, paine ja tilavuus vatsaontelossa muuttuvat. Tämä aiheuttaa ilmavaivoja ja turvotuksen tunnetta vatsalla. Myös pallean toimintahäiriöt voivat pahentaa turvotusta.

Mikä Pierettää?

Pahimpia suolikaasujen aiheuttajia ovat banaani, viikunat, päärynä, viinirypäleet, rusinat ja kuivatut luumut. Monet muutkin ruoka-aineet aiheuttavat herkästi ilmavaivoja. Monille huonosti sopivia ruokia ovat sipuli, kaalit, palkokasvit (linssit, pavut, herneet), selleri, purjo ja artisokka.

Miksi tulee paljon Pieruja?

Suurin osa ruoansulatuskanavan kaasusta syntyy paksusuolessa majailevien bakteerien tuottamana. Ruoan sulamattomat hiilihydraatit päätyvät paksusuoleen, jossa bakteerit käyttävät niitä energiaksi. Samalla syntyy kaasua ja laajentuva kaasu turvottaa vatsaa. Kaasua voi joutua mahaan ja sieltä suolistoon myös nielemällä.

Mikä juoma rauhoittaa vatsaa?

Kamomilla- ja piparminttutee lievittävät vatsakipuja. Etenkin rauhoittava kamomillatee hillitsee stressiä ja rentouttaa, jolloin jännitys ja kivut vähenevät.