Onko Suomessa jadea?

Suomesta on tavattu yli sataa erilaista korukäyttöön soveltuvaa kivimateriaalia. Niiden joukossa on monia arvomineraaleja, kuten timantti, rubiini, safiiri, smaragdi, jaloberylli, kordieriitti, jalotopaasi, jade, nuummiitti ja koruihin kelvolliset kultahiput.

Missä päin Suomea on löydetty topaasi?

Suomessa topaasia on löydetty muun muassa Orivedeltä, Kaakkois-Suomen rapakivialueelta, Eurajoelta ja Eräjärven Viitaniemen louhoksesta.

Onko Suomessa rubiineja?

Myös rubiineja, safiireja ja smaragdeja Niitä on tavattu joka puolella Suomea. – Jalokiviäkin on viime vuosikymmeninä löydetty kuten timantteja, rubiineja, safiireja ja smaragdeja, kertoo puolestaan geologi Kari Kinnunen, joka on vastikään eläköitynyt Geologian tutkimuskeskuksen leivistä erikoistutkijan tehtävistä.

Mikä on Suomen harvinaisin kivi?

Kimberliitti on harvinainen vulkaaninen kivilaji, josta on pienialaisia esiintymiä esimerkiksi Afrikassa, Kanadassa sekä Suomessa ja muualla Pohjois-Euroopassa. Viimeksi kimberliittiä löytyi vuoden vaihteessa Antarktikselta. Siellä kaivostoiminta on kansainvälisellä sopimuksella kielletty 2041 saakka.

Mikä väri on jade?

Jade on tavallisesti väriltään vihreä. Se on yleensä opaakki eli läpinäkymätön, mutta se voi olla myös läpikuultava.

Mikä on kallein jalokivi?

Tällä hetkellä perinteisistä jalokivistä karaattihinnaltaan kallein on smaragdi. Maailman arvokkain jalokivi on kuitenkin Cullinan-luonnontimantista leikattu Cullinan I eli Suuri Afrikan tähti -niminen timantti, joka kuuluu Britannian kruununjalokiviin. Se painaa 530,20 karaattia.

Onko Suomessa timantteja?

Timantit ovat peräisin maapallon kivikehän alaosista. Suomesta on löydetty viime vuosina timantteja Kuopiosta, Kaavilta ja Kuusamosta.

Mitä eroa on jalokivillä ja Korukivillä?

Korukivet eli puolijalokivet Jalokivinä pidetään kovimpia kiviä. Monissa kielissä ei tunneta jaottelua jalo- ja korukiviin. Korukivet eivät ole hinnaltaan yhtä arvokkaita, kuin jalokivet, mutta nekin ovat kauneudessaan ylittämättömiä. Jalokivet punnitaan karaateissa, missä yksi karaatti on gramman viidesosa.

Onko rubiini arvokas?

Rubiini kuuluu jalokivien huipulle, koska se on uskomattoman kysytty ja yksi suosituimmista. Rubiinit ovat erittäin harvinaisia, ja siksi ne ovat kalliita ja niiden arvo on korkea. 200 vuotta sitten havaittiin, että safiirit ja rubiinit ovat itse asiassa samanlaisia kiviä, joita kutsutaan nimellä korundi.

Miten tunnistaa rubiini?

Raakakivi näyttää samealta ja rasvaiselta, mutta hiottu kivi loistaa miltei timantin lailla. Sulkeumat ovat yleisiä, eikä niitä välttämättä pidetä virheinä, vaan aitouden takeena. Rubiinin värin aiheuttavat etupäässä kromi-ionit, ruskehtavissa kivissä myös rauta.