Ovatko lisäravinteet turhia?

Tutkimukset ravintolisien hyödyistä ovat monenkirjavia. Itä-Suomen yliopiston apulaisprofessori Ursula Schwabin mukaan ravintolisät ovat turhia. – Ihmisen terveys ei ole minkään tutkimuksen mukaan lisääntynyt, vaikka hän käyttäisi ravintolisiä varmuuden vuoksi, Schwab kertoo Helsingin Sanomille.

Mitä lisäravinteita salille?

Suosituksessa ISSN toteaa että lihasmassaa lisääviä urheilulisäravinteita on tasan neljä: HMB, kreatiinimonohydraatti, välttämättömät aminohapot ja proteiinilisä. Toimivia lisäravinteita voi toki olla enemmän mutta tämänhetkisen tutkimusnäytön mukaan ainoastaan näistä neljästä voidaan mennä takuuseen.

Miksi käyttää lisäravinteita?

Lisäravinteiden tehtävä on täydentää terveellistä ruokavaliota, ja antaa kohdennettua hyötyä. Esimerkiksi flunssakautena on hyvä lisätä vastustuskykyä vahvistavia lisäravinteita. Jos sinulla on haasteita unen laadun kanssa, voit käyttää siihen tarkoitukseen tehtyjä lisäravinteita.

Onko lisäravinteet vaarallisia?

Ravintolisiä ei kuitenkaan valvota samalla tavalla kuin lääkkeitä eikä niiden haittoja seurata järjestelmällisesti. Tämän vuoksi ravintolisän turvallisuudesta ei pääsääntöisesti ole mitään tutkittua tietoa. Me siis vain oletamme, että ravintolisät olisivat turvallisia silloin, kun niitä käyttää ohjeen mukaan.

Meneekö lisäravinteet vanhaksi?

Vitamiinit, luontaistuotteet ja muut ravintolisät säilyvät vielä pitkään parasta ennen -päiväyksen jälkeenkin, mutta niiden teho hiipuu ajan mittaan. Vitamiinien ja ravintolisien säilyvyyteen voit myös vaikuttaa itse oikealla säilytyksellä: Tarkista tuotteen pakkauksesta parasta ennen -päiväys ja säilytysohjeet.

Voiko lisäravinteita syödä liikaa?

Ruuasta ei voi saada liikaa vitamii-neja. Myös vitamiinilisiä voi ottaa huoletta, jos noudattaa pakkausten ohjeita eikä käytä useita rinnakkaisia valmisteita.

Voiko salille mennä väsyneenä?

– Jos on liian väsynyt tai kuormittunut, keho ei ole valmis ottamaan liikunnasta aiheutuvaa ärsytystä vastaan. Silloin liikunta kannattaisi jättää väliin tai ainakin muuttaa harjoitusta kevyemmäksi.

Onko Kreatiinista hyötyä?

Kreatiinista saavat hyötyä erityisesti nopeus-, voima- ja teholajien harrastajat sekä urheilijat. Kreatiinin on havaittu parantavan suorituskykyä keskimäärin 3-10 % kovatehoisissa alle 30 sekunnin suorituksissa (3). Se myös lisää tehdyn työn määrää 5–15 % intervalliharjoituksessa (7).

Onko kreatiini vaarallista?

Kreatiini nimettiin erityisen haitalliseksi Erityisesti lihasten kasvuun ja suorituskyvyn parantamiseen markkinoitu kreatiini voi lääkäreiden mukaan olla nuorille haitallista. Kreatiini voi aiheuttaa nestehukkaa ja lisätä joidenkin tutkimusten mukaan munuais- ja maksavaurioiden riskiä.

Paljonko proteiinia lihasten kasvuun?

Voimaharjoittelussa proteiinin tarve kasvaa 1.5 – 2 g:aan painokiloa kohti, mikä arvioidaan henkilön normaaliin painoon. Lisäproteiinista (aina 2 g/kg saakka) ei terveille ole haitallisia vaikutuksia, mutta runsasproteiinisesta ruokavaliosta kannattaa keskustella hoitava lääkärin kanssa munuaissairauksissa.