Paljonko asuntojen hinnat ovat laskeneet?

Ekonomistit arvioivat asuntojen hintojen laskevan 6–8 prosenttia (aiemmin 5–7 prosenttia) ja pääkaupunkiseudun ulkopuolella keskimäärin 3–5 prosenttia. Koko maassa hintojen lasku asettuu 4–6 prosentin tasolle tänä vuonna. Hinnat laskevat yksiöiden lisäksi myös suuremmissa asunnoissa.

Mistä löytyy toteutuneet asuntokaupat?

Mistä löytyy toteutuneet asuntokaupat? Toteutuneiden asuntokauppojen hintoja pystyy tutkimaan parhaiten kiinteistönvälittäjät katsomalla kiinteistönvälitysliikkeiden järjestelmistä, joissa näkyy osoitekohtaisesti toteutuneet asuntokaupat.

Paljonko asuntojen hinnoissa on ilmaa?

Asunto ostetaan ylihintaan Ostotarjousta miettiessä asunnon pyyntihintaa kannata verrata alueen tai kaupunginosan vastaavankokoisten asuntojen toteutuneisiin kauppahintoihin. Suosituista asunnoista pääkaupunkiseudulla voi joutua tarjoamaan yli pyyntihinnan, mutta useimmiten hinnassa on tinkimisvaraa 5-10 prosenttia.

Missä asuntojen hinnat ovat laskeneet eniten?

Eniten hinnat laskivat viime vuonna Mikkelissä ja Kajaanissa, joissa asuntojen hinnat laskivat molemmissa yli kolme prosenttia. Porissa, Joensuussa ja Vaasassa hinnat laskivat noin kaksi prosenttia. Jyväskylässä ja Kuopiossa laskua oli noin prosentti.

Onko kiinteistön kauppahinta julkinen?

Kiinteistön kauppa on julkinen, eli siitä kirjataan tiedot julkiseen kiinteistörekisteriin. Kiinteistön omistusoikeudet, ja siten kiinteistön kauppa, jolla omistusoikeus siirretään, on rekisteröitävä julkiseen rekisteröintijärjestelmään.

Paljonko asuntojen hinnat ovat nousseet?

Tilastokeskuksen mukaan vuosina 2016–2021 vanhat omistusasunnot kallistuivat koko Suomessa yhteensä 8,1 prosenttia. Kerrostaloasunnoissa nousua oli 10,5 prosenttia ja rivitaloasunnoissa 3,5 prosenttia. Hintakehitys on kuitenkin ollut huiman erilaista pääkaupunkiseudulla ja rakennemuutoksen koettelemilla paikkakunnilla.

Kannattaako ostaa kallis asunto?

Älä osta liian kallista asuntoa Vaikka korkotaso on juuri nyt matala, laina-ajat ovat pitkiä, joten puskuria on hyvä olla. Oman maksukyvyn voi selvittää laskemalla, ettei lainanlyhennysten ja korkojen yhteissumma ylitä 40 prosenttia nettotuloista edes kuuden prosentin korolla stressitestattuna.

Mistä saa tietää myytyjen asuntojen hinnat?

Asuntojen hintatiedot on ympäristöministeriön ja Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen tarjoama internethakupalvelu yksityishenkilöille. Palvelussa on hinta- ja laatutietoja yksittäisistä asuntokaupoista Suomessa. Asuntokauppatietoja voi etsiä palvelun etusivulla olevan hakutoiminnon avulla.

Onko asuntojen hinnat nousussa?

Korkojen poikkeuksellisen nopea nousu on saanut asuntojen hinnat laskemaan sekä Suomessa että laajasti muissakin maissa (kuvio 1). Useimmissa tapauksissa asuntojen nimelliset hinnat ovat yhä kalliimpia kuin ennen keväällä 2020 alkanutta koronapandemiaa, jonka aikana hinnat nousivat huomattavasti.

Onko Helsingissä kallista asua?

Helsinki on Suomen kallein ja Espoo toiseksi kallein paikka asua, jos asuu vuokralla tai omassa 60 neliön tai omassa 90 neliön asunnossa. Sen sijaan 30-neliöisessä ARA-asunnossa ja sähkö- tai öljylämmitteisessä omakotitalossa asuminen on kalleinta Espoossa ja toiseksi kalleinta Helsingissä.