Pitääkö rahastoista maksaa veroa?

Rahasto-osuuden lunastuksen tai vaihdon yhteydessä syntyvä luovutusvoitto on pääomatuloa, josta peritään 30 prosentin vero (v. 2021). Siltä osin kuin verovelvollisen verotettavan pääomatulon määrä ylittää 30 000 euroa, veroprosentti on 34.

Miten rahaston kulut lasketaan?

Hallinnointikulun tavoin, TER lasketaan prosenttiosuutena rahaston pääomasta (eli siitä rahasta, mikä sinulla on rahastossa kiinni). Jos kokonaiskulusuhde on 2,5%, ja rahasto-osuuksiesi arvo on vuoden aikana keskimäärin 1000 €, maksat rahastosta kokonaisuudessaan vuodessa 1000 x 0,025 = 25 €.

Onko ETF rahasto?

ETF (Exchange Traded Fund) on rahasto, jonka osuuksilla käydään kauppaa pörssissä samalla tavoin kuin osakkeilla. Ylivoimainen enemmistö ETF:istä seuraa jotain indeksiä. Yksinkertaistettuna ETF on indeksirahasto, jonka voi ostaa ja myydä pörssistä.

Voiko rahastosta myydä osan?

Oletko aikeissa myydä osan jonkin sijoitusrahastosi osuuksista? Yleensä voit itse valita, mitkä osuudet myyt. Valinta voi vaikuttaa veroihisi. Rahasto-osuuksien myynti verotetaan samaan tapaan kuin muunkin omaisuuden myynti.

Miten rahastoista saa tuottoa?

Sijoitusrahaston tuotto perustuu rahaston sijoitusten tuottoihin eli korkoihin, osinkoihin sekä sijoituskohteiden arvonnousuihin tai –laskuihin. Rahastossa voi olla tuoton jakamisen osalta erilaisia rahasto-osuuksia. Näitä kutsu- taan yleensä tuotto-osuuksiksi ja kasvuosuuksiksi.

Montako rahastoa kannattaa olla?

Sopiva hajautuksen määrä riippuu sijoitusstrategiasta. Jos haluat ottaa näkemystä ja riskiä, voi 5–6 osaketta tai 2–3 rahastoa olla salkullesi riittävä hajautus. Tällöin sinun tulee kuitenkin tuntea sijoituskohteesi hyvin ja sinulla tulee olla sietokykyä nopeille ja suurillekin arvonmuutoksille salkussasi.

Mikä on hyvä tuottoprosentti?

Jos pääoman tuottoprosentti on enemmän kuin 15%, yrityksen kannattavuus on erinomainen. 10 – 15 % on hyvä, tyydyttävä on 6 – 10 % välttävät on 3 – 5 % ja alle 3 % on heikko.

Kuka omistaa rahaston?

Rahasto on arvopapereista koostuva sijoituskohde, jonka omistavat siihen sijoittaneet henkilöt rahasto-osuuksiensa suhteessa. Rahasto on siis kaikessa yksinkertaisuudessaan kuin valtava säästöpossu, jonne yksittäiset sijoittajat siirtävät varojaan. Vastineeksi saat sijoitussummasi mukaisen määrän rahasto-osuuksia.

Millä summalla kannattaa ostaa ETF?

Mieti, miten paljon haluat sijoittaa? ETF-rahastoihin ei tarvitse laittaa suuria summia rahaa, vaan jo 50 euroa riittää alkusijoitukseksi. Jokainen sijoittaja voi siis itse päättää, miten suuren summan hän kerralla rahastoon laittaa. On kuitenkin hyvä muistaa, että sijoitukset on hyvä hajauttaa ajallisesti.

Mihin rahastoihin kannattaa sijoittaa 2023?

Vuonna 2023 sijoittajan kannattaa suunnata katseensa vakavaraisiin yrityksiin, joiden tuottopotentiaali ei ole vaarassa sodan tai inflaation vuoksi. Lisäksi korkojen noustessa esimerkiksi valtion velkakirjat voivat tarjota suojaa inflaatiolta ja matalariskisen vaihtoehdon osakkeille.