Mihin kaikkeen basilikaa voi käyttää?

Basilika (Ocimum basilicum) on perinteisesti tomaattiruokien mauste, mutta se sopii yhtä lailla keittoihin, munaruokiin, salaatteihin ja lämpimiin vihannesruokiin sekä pastan kastikkeeksi (pesto). Basilika lisätään ruoanvalmistuksen loppuvaiheessa. Basilika on yksi perinteisen Herbes de Provence seoksen yrteistä.

Mikä osa basilikasta käytetään?

Basilika (Ocimum basilicum) Basilika on yksivuotinen maustekasvi. Siitä voidaan käyttää sekä lehtiä että kukkia – satoa voidaan kerätä pitkin kesää. Se sopii viimeisenä silauksena lähes kaikkeen: salaateista liha- ja kalaruokiin, juustoihin, öljyyn, jälkiruokiin ja hilloihin, pastaan ja perunaan.

Voiko kaupasta ostettuja yrttejä kasvattaa?

Jos toiveena on jatkokasvattaa kaupasta ostettua yrttiä, kannattaa jo lähtökohtaisesti valita sellainen yrtti, joka kasvaa mahdollisimman isossa ruukussa. Sellaisella on mahdollisuus jatkaa kasvua pienempiin verrattuna. Täysikasvuinen markettiyrtti kannattaa myös istuttaa isompaan ruukkuun, ilmavaan multaan.

Mitä yrttejä voi laittaa samaan ruukkuun?

Valitse samaan ruukkuun samankaltaisissa olosuhteissa viihtyviä yrttejä. Kokeile esimerkiksi samassa ruukussa välimerellisiä yrttejä, rosmariinia, salviaa, timjamia ja laventelia. Persilja, sitruunaverbena, ranskalainen rakuuna viihtyvät hyvin yhdessä.

Mikä yrtti sopii Possulle?

Rosmariini on erinomainen liharuokien mauste. Erityisen hyvin se sopii vaalean lihan, kuten broilerin, kalkkunan tai possun, maustamiseen. Käyttävätpä toiset sitä myös mansikkaisten herkkujen ja hedelmäsalaattien mausteena. Salvia on hyvin voimakkaan makuinen yrtti, jonka sanotaan hävittävän rasvaista makua ruoista.

Onko tuore basilika terveellistä?

Salvia sisältää voimakkaita antioksidantteja, paljon K-vitamiinia, kaliumia, kalsiumia, magnesiumia ja kuituja. Yrtti parantaa vastustuskykyä, edistää ruuansulatusta ja rasvaisen ruuan imeytymistä, parantaa ruokahalua sekä lievittää kipuja, ilmavaivoja ja turvotusta.

Voiko basilikan istuttaa Kukkamultaan?

Tavallinen kukkamulta käy, halutessasi voi jatkaa sitä kasvuturpeella, joka on kevyttä ja huokeaa. Turve on kuitenkin haasteellisempaa kastella. Istuta laatikkoon ruuanlaitossa käytettyjen ruukkuyrttien jämät. Jos juuristo ei ole kuivunut, ne juurtuvat kyllä ja kasvattavat uusia lehtiä.

Mihin multaan yrtit istutetaan?

Kasvatukseen sopiva multa Täytä ruukku lähes täyteen hiekansekaista ja vähäravinteista multaseosta tai ruukkumultaseosta, jossa on rahkasammalta. Etenkin Välimeren kuivan kasvualueen yrtit, kuten salvia, timjami, laventeli ja meirami, nauttivat vettä läpäisevästä hiekansekaisesta mullasta.

Voiko tuoretta basilikaa pakastaa?

Basilika. Basilika on paras pakastaa lehtisilppuna rasioissa tai jääkuutioissa. Yksittäisiä lehtiä voi kuivata jopa huoneenlämmössä talouspaperin päällä.

Mitä basilikan kanssa samaan ruukkuun?

Basilika on myös mainio kumppanuuskasvi tomaateille, sillä se torjuu lentäviä hyönteisiä tuoksullaan. Yhdessä viihtyvät tilli, krassi, meirami ja persilja. Ne voi jopa istuttaa samaan pitkulaiseen ruukkuun. Monivuotisista yrteistä hyviä kumppanuuskasveja ovat ruohosipuli, timjami, salvia ja sitruunamelissa.