Mitä yrttejä kannattaa kasvattaa?

Mitkä yrtit ovat siis “helppoja” kasvatettavia? Helpoimmalla selviät seuraavista yrteistä: kirveli, lipstikka, mintut, oregano, persilja, rakuuna, sitruunamelissa, tilli ja timjami. Vaateliaimpia ovat rosmariini, basilika ja laventeli.

Mikä yrtti kasvaa nopeasti?

Kesän alussa voit kylvää suoraan maahan nopeakasvuisia yrttejä, kuten tilliä, persiljaa, korianteria ja kirveliä. Pitkän kasvuajan vaativat lajit, kuten basilika, istutetaan taimina. Basilikat ovat herkkiä kylmälle, joten ne viihtyvät hyvin ruukussa parvekkeella, sisällä tai kasvihuoneessa.

Mitä yrttejä voi laittaa samaan ruukkuun?

Valitse samaan ruukkuun samankaltaisissa olosuhteissa viihtyviä yrttejä. Kokeile esimerkiksi samassa ruukussa välimerellisiä yrttejä, rosmariinia, salviaa, timjamia ja laventelia. Persilja, sitruunaverbena, ranskalainen rakuuna viihtyvät hyvin yhdessä.

Kestääkö yrtit pakkasta?

Kaikkein herkimpiä yrttejä kylmälle ovat basilikat. Niiden lehdissä alkaa näkyä kylmettymisen aiheuttamia tummia laikkuja jo ennen pakkasia. Mintut ja timjami sekä muutamat muut lajit jatkavat kasvuaan vielä pienen pakkasen jälkeenkin. Useimmat yrtit viihtyvät, kun kasvualusta on tasaisen kostea.

Voiko kaupasta ostettuja yrttejä kasvattaa?

Jos toiveena on jatkokasvattaa kaupasta ostettua yrttiä, kannattaa jo lähtökohtaisesti valita sellainen yrtti, joka kasvaa mahdollisimman isossa ruukussa. Sellaisella on mahdollisuus jatkaa kasvua pienempiin verrattuna. Täysikasvuinen markettiyrtti kannattaa myös istuttaa isompaan ruukkuun, ilmavaan multaan.

Voiko basilikaa kasvattaa talvella?

Yrtit pitävät valosta ja lämmöstä. Niinpä lisävalo voi olla talvella tarpeen. Esimerkiksi basilika tarvitsee valoa noin 12 tuntia päivässä. Mutta jos valoa riittää, niin voit kasvattaa tuoreita yrttejä ympäri vuoden!

Mikä yrtti kestää kylmää?

Kylmän ja vedon herkkiä tuotteita ovat pehmeälehtisemmät yrtit, kuten basilikat ja sitruunamelissa. Muista myös leikata yrttiä käyttöön säännöllisesti, jotta uusia versoja alkaa muodostua ja tuote pääsee kasvamaan.

Mitä basilikan kanssa samaan ruukkuun?

Basilika on myös mainio kumppanuuskasvi tomaateille, sillä se torjuu lentäviä hyönteisiä tuoksullaan. Yhdessä viihtyvät tilli, krassi, meirami ja persilja. Ne voi jopa istuttaa samaan pitkulaiseen ruukkuun. Monivuotisista yrteistä hyviä kumppanuuskasveja ovat ruohosipuli, timjami, salvia ja sitruunamelissa.

Pitääkö yrttejä lannoittaa?

Yrttien lannoitus Yrttejä lannoitetaan joko multaan tai kasteluveteen lisättävällä lannoiteella. Multaan lisättävien lannoitteiden etu on, että niistä riittää ravinteita vähintään kuukaudeksi ja kasteluun voidaan käyttää pelkkää vettä. Näin ei tarvitse varoa lannoiteliuoksen joutumista yrttien lehdille.

Mikä yrtti viihtyy auringossa?

Auringon paahteessa, kuivahkossa mullassa viihtyvät mm. rosmariini, laventeli, oregano, timjami ja salvia. Kosteampaa ja varjoisampaa paikkaa suosivat ohut- ja isolehtiset lajit, kuten korianteri, basilika, sitruunamelissa, yrtti-iiso ja viinisuolaheinä.