Mikä on käteismaksu?

Käteisellä tarkoitetaan arkikielessä seteleitä ja kolikoita. Käteismaksaminen käsittää kuitenkin sekä seteleillä ja kolikoilla että pankkikorteilla hoidettavat maksut.

Pitääkö pystyä maksamaan käteisellä?

Kuluttajat maksavat ostoksensa usein joko käteisellä tai pankkikorteilla. Näiden maksutapojen käyttö ei kuitenkaan ole aina itsestäänselvyys, sillä lain mukaan elinkeinonharjoittajalla on oikeus päättää mitkä maksutavat hän hyväksyy. Liikkeellä ei ole velvollisuutta esimerkiksi hyväksyä käteismaksuja.

Mitä käteinen on?

Käteinen on laillinen maksuväline. Maksun saaja ei voi kieltäytyä käteismaksusta, jollei asiakkaan kanssa ole etukäteen sovittu muusta maksutavasta. Käteinen siis käy lähes kaikkialla kaupoissa ja ravintoloissa. Lisätietoa on 22.10.2020 annetussa Euroopan komission suosituksessa (2010/191/EU).

Milloin käteinen raha poistuu?

Vaikka koronakriisi on vähentänyt käteisen käyttöä kenties pysyvästi, käteinen raha on edelleen tärkeä maksuväline monelle suomalaiselle. Lisäksi käteistä tarvitaan varajärjestelynä maksamisen häiriötilanteissa. Suomen pankki taas arvioi vielä vuonna 2016, että Suomessa käteisen käyttö loppuu vuoteen 2029 mennessä.

Voiko kaikkialla maksaa käteisellä?

Käteisellä voi yhä maksaa Kortilla maksaminen ei myöskään ole pakollista, sillä käteinen on edelleen laillinen maksuväline, eikä maksun saaja voi lain mukaan kieltäytyä käteismaksusta, ellei muusta maksutavasta ole etukäteen sovittu. Käteinen on siis edelleen voimissaan lähes kaikkialla Suomessa.

Paljonko saa olla käteistä?

10 000 euron arvoraja koskee yhden henkilön mukanaan kuljettamia käteisvaroja.

Voiko aina maksaa käteisellä?

Eurosetelien ja -kolikoiden asema laillisena maksuvälineenä on siis kiistaton. Komissio suosittaa, että käteinen hyväksytään aina täydestä arvostaan, eikä käteismaksuihin pidä lisätä erillisiä palvelumaksuja. Itse katson asiaa käytännönläheisesti.

Saako käteisestä kieltäytyä?

Kuluttaja-lehti muistuttaa Euroopan keskuspankin (EKP) linjauksesta, jonka mukaan käteinen on laillinen maksuväline eikä maksun saaja ei voi kieltäytyä käteismaksusta, jollei asiakkaan kanssa ole etukäteen sovittu muusta maksutavasta. Suomessa laki ei kuitenkaan pakota myyjää aina hyväksymään käteismaksua.

Voiko laskun maksaa käteisellä?

Laskua käteisellä maksettaessa pankkiin ei välttämättä kannata lähteä kolikoiden kanssa, vaan ainoastaan seteleiden. Nykyään on hyvin harvinaista, että asiakas maksaa laskunsa pankin tiskillä käteisellä. Jos kuitenkin haluaa tehdä niin, ei kannata viedä pankkiin suurta määrää kolikoita.

Voiko kauppa kieltäytyä ottamasta käteistä?

Kauppias ei voi kieltäytyä ottamasta vastaan euroseteleitä ja -kolikoita, jolleivät osapuolet ole sopineet muusta maksutavasta. Yksipuolinen kyltti tai juliste, jossa kauppa sanoo kieltäytyvänsä vastaanottamasta käteismaksuja tai tietyn suuruisia seteleitä, ei riitä.