Miksi maksaa käteisellä?

Käteinen antaa vapautta ja itsenäisyyttä rahankäyttöön. Setelit ja kolikot ovat ainoa rahan muoto, joka ei edellytä ulkopuolisia palveluntarjoajia. Käteisellä maksaessa ei tarvita sähköä, verkkoyhteyttä eikä laitteita, eli maksaa voi vaikka kortti olisi hukassa ja sähköt poikki.

Mitä on käteinen?

Käteisellä tarkoitetaan arkikielessä seteleitä ja kolikoita. Käteismaksaminen käsittää kuitenkin sekä seteleillä ja kolikoilla että pankkikorteilla hoidettavat maksut.

Pitääkö pystyä maksamaan käteisellä?

Kuluttajat maksavat ostoksensa usein joko käteisellä tai pankkikorteilla. Näiden maksutapojen käyttö ei kuitenkaan ole aina itsestäänselvyys, sillä lain mukaan elinkeinonharjoittajalla on oikeus päättää mitkä maksutavat hän hyväksyy. Liikkeellä ei ole velvollisuutta esimerkiksi hyväksyä käteismaksuja.

Milloin käteinen raha poistuu?

Vaikka koronakriisi on vähentänyt käteisen käyttöä kenties pysyvästi, käteinen raha on edelleen tärkeä maksuväline monelle suomalaiselle. Lisäksi käteistä tarvitaan varajärjestelynä maksamisen häiriötilanteissa. Suomen pankki taas arvioi vielä vuonna 2016, että Suomessa käteisen käyttö loppuu vuoteen 2029 mennessä.

Kannattaako ulkomailla maksaa kortilla vai käteisellä?

Käytä ensisijaisesti korttia Maksa ulkomailla aina kortilla, jos mahdollista. Kortilla maksaessa vaihtokurssi on aina edullisempi kuin valuutanvaihtopisteiden käyttämä kurssi. Kortin käyttö on myös käteistä turvallisempi vaihtoehto: Jos käteinen varastetaan, et saa sitä takaisin.

Voiko kaikkialla maksaa käteisellä?

Käteisellä voi yhä maksaa Kortilla maksaminen ei myöskään ole pakollista, sillä käteinen on edelleen laillinen maksuväline, eikä maksun saaja voi lain mukaan kieltäytyä käteismaksusta, ellei muusta maksutavasta ole etukäteen sovittu. Käteinen on siis edelleen voimissaan lähes kaikkialla Suomessa.

Voiko käteistä siirtää tilille?

Käteistä on kätevintä tallettaa talletusautomaatilla, jos sinulla käytössäsi maksukortti. Syötä kortti automaattiin, minkä jälkeen voit syöttää automaattiin kolikot ja setelit. Rahat tallentuvat pankkikorttiisi kytketylle tilille.

Paljonko voi tallettaa käteistä?

Voit tallettaa käteistä TalletusOtto-automaatilla enintään 3500 euroa 30 päivän aikana. 30 päivän talletusraja ei määräydy kalenterikuukauden mukaan, vaan se on juokseva. Se tarkoittaa sitä, että kunkin talletuksen yhteydessä tarkistetaan, kuinka paljon olet tallettanut käteistä edellisten 30 päivän aikana.

Saako käteistä rahaa säilyttää kotona?

Käteisen rahan säilyttäminen kotona on pankkitiliäkin huonompi vaihtoehto. Asiantuntijat huomauttavat, että kotona oleville rahoille ei saa mitään tuottoa, ja on myös olemassa vaara menettää rahat. – Käteinen raha on alttiina fyysiselle turmeltumiselle, esimerkiksi vesivahingolle tai tulipalolle.

Voiko aina maksaa käteisellä?

Eurosetelien ja -kolikoiden asema laillisena maksuvälineenä on siis kiistaton. Komissio suosittaa, että käteinen hyväksytään aina täydestä arvostaan, eikä käteismaksuihin pidä lisätä erillisiä palvelumaksuja. Itse katson asiaa käytännönläheisesti.