Miksi aurinkorasva?

Aurinkorasva vähentää ihosyövän riskiä. Aurinkovoiteen suojakerroin kertoo karkeasti, kuinka monta kertaa normaalia kauemmin auringossa voi voidetta käyttämällä oleskella saamatta auringonpolttamaa. Sopiva suojakerroin on Suomessa 20–25 mutta etelän aurinkolomakohteissa yli 30.

Mitä eroa UVA ja UVB?

UVA on ikäännyttävää (aging) Lisäksi aurinko säteilee UVA-valoa koko päivän ajan, toisin kuin UVB-valoa, joka on voimakkainta keskellä päivää. UVA-valo ei saa ihoa ruskettumaan, vaan aiheuttaa sen sijaan ikääntymisen merkkejä, kuten pigmenttimuutoksia, hienoja juonteita ja ryppyjä, sekä erilaisia ihosairauksia.

Voiko 50 Aurinkorasvalla Ruskettua?

Kyllä, mutta hitaammin ja samalla turvallisemmin, kerrotaan muun muassa Teknokemian yhdistyksen aurinkosuojaoppaassa. Korkeimmatkin suojakertoimet päästävät jonkin verran säteilyä iholle, joten aurinkosuojavoide ei estä ruskettumista kokonaan. Suojakerroin 50 antaa 98-prosenttisen suojan UVB-säteiltä.

Voiko aurinkovoidetta käyttää joka päivä?

Aurinkovoidetta kannattaa käyttää kuitenkin joka päivä, myös silloin, kun pilvet ovat taivaan peittona. Kaikki vartalonosat, jotka altistuvat auringolle, kannattaa suojata – myös kämmenselät, jalkapöydät ja korvanlehdet.

Kumpi ensin meikkivoide vai aurinkosuoja?

Sky-Cidesco kosmetologi ja meikkaaja Minna Granqvist sekä meikkaaja-maskeeraaja Jaana Veronika neuvovat. Ensin alle omat hoitotuotteet, kuten tehoseerumi ja kosteusvoide. Hoitotuotteiden päälle aurinkorasva. Aurinkorasvan päälle mahdollinen meikkivoide, kun aurinkovoide on imeytynyt.

Tuleeko UV ikkunan läpi?

Ikkunalasi päästää lävitse UV-A-säteilyä, joka voi ruskettaa ihoa – tosin näin muodostunut rusketus kestää vain päiviä.

Pitääkö aurinkosuoja pestä pois?

– Harvoin kuitenkaan muistutetaan, että aurinkovoiteet tulee pestä pois sekä kasvojen että vartalon iholta, sanoo ylivieskalainen kosmetologi Jenny Myllyoja. Hän sanoo aurinkosuojavoiteiden olevan epäterveellisiä iholle, siksi voiteet on syytä pestä huolellisesti pois auringonoton jälkeen.

Pitääkö vaatteiden alle laittaa aurinkorasvaa?

Tärkeimmät keinot suojautua ovat vaatteet, hattu, aurinkorasva, aurinkolasit ja varjoon vetäytyminen. Eri vaatteilla on eri suojaominaisuudet – värikäs ja paksu kangas suojaa vaaleaa ja ohutta paremmin. Vaaleiden vaatteiden kanssa kannattaa mahdollisesti myös laittaa aurinkorasvaa ohuen ja vaalean vaatteen alle.

Mihin kellon aikaan ruskettuu parhaiten?

Korkeimmillaan UV-säteilyn määrä on Suomessa kesäaikaan klo 13-13.30, eli silloin kun aurinko on taivaalla korkeimmillaan (idässä hieman aiemmin kuin lännessä). Tällä hetkellä keskikesällä UV-säteilyltä tulee suojautua klo 10-17 välisenä aikana, jolloin UV-indeksi on yli 3.

Paljonko UV pitää olla että ruskettuu?

Ruskettaako aurinko enää elokuun loppupäivinä? Jos UV-indeksi ylittää arvon 3, aurinko ruskettaa ihoa.